Darázsfészekbe nyúlt a Harry Potter írója

J.K.Rowling
British author J.K. Rowling signs autographs outside the Odense Concert Hall after receiving the "Hans Christian Andersen Literature Award 2010" on October 19, 2010 in Odense. Every other year the International Board of Books for Young Peoplke (IBBY) presents the Hans Christian Andersen Awards to a living author and illustrator whose complete works have made a lasting contribution to children's literature. The Hans Christian Andersen Award is the highest international recognition given to an author and an illustrator of children's books. Her Majesty Queen Margrethe II of Denmark is the Patron of the Andersen Awards. AFP PHOTO - SCANPIX DENMARK - JENS NORGAARD LARSEN
Vágólapra másolva!
Kiakadtak az indiánok J. K. Rowlingra, amiért az író egyik új történetében szerintük kisajátítja az őslakosok kulturális örökségét.
Vágólapra másolva!

Észak-amerikai őslakosok azzal vádolják J. K. Rowlingot, hogy saját céljaira használta fel egy marginális közösség hagyományát, és ezzel az elnyomók oldalára került.

Nem várt helyről kritizálják a Harry Potter szülőanyját Forrás: AFP/Jens Nřrgaard Larsen

A Harry Potter írója pár napja tett közzé a Pottermore nevű oldalon egy új történetet A varázslat története Észak-Amerikában címmel. A történetben egy elsősorban a navahókhoz köthető indián mítoszról, az alakváltó mítoszáról is ír Rowling.

Nem kedves varázsló

Bár a rajongók pozitívan fogadták a Harry Potter-univerzumot új oldaláról megmutató történetet, számos kritika érte az őslakosok részéről. Az esett rosszul az írót kritizáló indiánoknak, hogy a navaho legendáriumban gonosz boszorkányként megjelenő, bármilyen állat formájában megjelenni képes alakváltó Rowlingnál pozitív szereplő.

Két régi csejen törzsvezető, Kicsi Farkas és Reggeli Csillag Forrás: Közkincs

"Az én varázsvilágomban nincsenek alakváltók", írta Rowling Twitteren a kritikára reagálva. Erre egy őslakosok reprezentációjával foglalkozó akadémikus, Adrienne Keene vágott vissza:

Az alakváltó-legendáknak kontextusa, gyökerei vannak... Nem veheted csak úgy kölcsön egy marginalizált kisebbség élő hagyományát. Ez vegytiszta kolonializmus/kisajátítás".

Rasszista sztereotípiák

Keene a blogján ment neki Rowlingnak, és további problémákra is rámutatott. Szerinte az is probléma, hogy Rowling úgy ír az őslakosok közösségéről, mintha az egy homogén csoport lenne: "az egyik legnagyobb harc a világban azért zajlik, hogy az őslakos kultúrákat, közösségeket a maguk bonyolultságában és egyediségében reprezentálják a kultúrában" - írta.

Egy navaho indián pózol a turistáknak a Navajo Tribal Parkban, Utah államban Forrás: AFP/Mladen Antonov

Szerinte sértő, hogy az ősi hagyományok a varázslással egy szinten jelennek meg Rowling egyébként fikciós írásában.

Brian Young navahó író is erre mutatott rá: "J. K. Rowling, az én hitem nem valami fantázia" – írta Twitteren. Egy másik indián hagyományokkal foglalkozó újságíró egyenesen azt mondta, hogy Rowling

Rowling, aki egyébként arról híres, hogy gyakran személyesen válaszol a rajongók kérdéseire, sőt, ha úgy jön ki a lépés, váratlanul beállít egy könyvtári kerekasztal-beszélgetésre a finom sütemények miatt, hivatalosan nem reagált a vádakra, írta a Guardian.

A Medvefelhő a város felett című, észak-amerikai indián költők verseiből összeállított kötet megjelenésekor beszélgettünk Lance Henson csejenn indián költővel és aktivistával az őslakosok között nagy problémát jelentő alkoholizmusról, Obamáról, a korrupt indián politikusokról, az Amerika elleni haragról és személyes traumákról beszélgettünk.

"Egy percig sem fogadom el, ahogy a kormány az őslakosokkal bánik" - mondta nekünk Henson.