Újjáépítik Shakespeare második otthonát

Madame Tussauds Wien shakespeare
Vágólapra másolva!
Megszavazta a helyi tanács egy William Shakespeare "második otthonaként" emlegetett 16. századi színház újjáépítését a Liverpoolhoz közeli Prescotban.
Vágólapra másolva!

A Knowsley-i Tanács tervezőbizottsága csütörtökön hagyta jóvá a The Playhouse nevű színház és oktatási központ megépítését. A tanács hatmillió, a brit kormány ötmillió fonttal járul hozzá a nagyjából 26 millió fontra (10,3 milliárd forint) becsült építési munkálatokhoz. A hiányzó összeget a Shakespeare North Trust alapítványnak kell előteremtenie - írta a LocalGov brit hírportál.

Színház az egész világ Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/See Li

Az 1590-es években a Liverpooltól mindössze pár kilométerre fekvő Prescot adott otthont a Londonon kívüli egyetlen szabadon álló Erzsébet-kori színháznak, amelyet most újból megépítenek. Úgy tartják, hogy

annak idején maga Shakespeare is ellátogatott a prescoti színházba, amelyet Derby akkori grófjának közeli ismerőse emelt.

A shakespeare-i színházat a klasszicizmus első nagy angol építésze, Inigo Jones 1629-es eredeti tervei alapján építik újjá, mindössze néhány méterre az eredeti épülettől, amely egykor Derby akkori grófja, William Stanley hatalmas szarvasparkjának peremén állt.

A the playhouse jelenlegi terve Forrás: Origo

Az alapítvány szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy Shakespeare néhány korai darabját, köztük a III. Richárdot, A makrancos hölgyet és A lóvá tett lovagokat is Prescotban állították először színpadra, és a bárd szinte biztosan személyesen felügyelte az előadásokat.

Peter Scott, a Shakespeare North Trust elnöke örömmel üdvözölte a tanács döntését. Mint fogalmazott: "Mindvégig az volt a tervünk, hogy valahol Anglia északi részén létrehozunk egy olyan intézményt, amelyben a következő nemzedékek tagjai megismerkedhetnek Shakespeare munkásságával" - fogalmazott Scott.

A világ szombaton emlékezik Shakespeare halálának 400. évfordulójára.