Átadták az első Libri irodalmi díjakat

Vágólapra másolva!
A zsűri egy verseskötetet választott, a közönség pedig egy 600 oldalas regényt szavazott meg a díjra. Rakovszky Zsuzsa és Bartis Attila kapták az első Libri-díjakat.
Vágólapra másolva!

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. idén alapította az irodalmi díjakat, amelyeket évente adnak át: a Libri irodalmi díjat a zsűri ítéli oda a győztesnek, a Libri irodalmi közönségdíjra pedig bárki szavazhat. Az előző évi szép- és tényirodalmi könyveit jutalmazzák a díjakkal. Az első Libri irodalmi díjat szerdán adták át. Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötetéért kapta a Libri irodalmi díjat, míg Bartis Attlia A vége című regénye lett a közönségdíjas. A két szerző

1-1 millió forintot kap, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást,

amelyet bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak. A döntőbe a tavalyi év kiemelkedő alkotásai kerültek. A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választotta ki az idei nyerteseket:

Bartis Attila: A vége

Dragomán György: Oroszlánkórus

Esterházy Péter-Szüts Miklós: A bűnös

Forgách András: Élő kötet nem marad

Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza

Rakovszky Zsuzsa: Fortepan

Réz Pál Tények és Tanúk - Bokáig pezsgőben

Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra

Térey János: A legkisebb jégkorszak

Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok

A Libri irodalmi díjak 10 döntős könyve közt szerepelt Réz Pál hangos memoárja is, a Bokáig pezsgőben. A könyvért a Libri Könyvkereskedelmi Kft. az úgynevezett Libri irodalmi életműdíjat adott át Réz Pál jogutódjainak. Ez egy egyszeri díj, és az elismeréssel a Libri méltó emléket szeretne állítani Réz Pálnak és munkásságának. A könyv így 7,5 millió forint értékű médiatámogatást kapott.

A döntősök egy része: balról Nádasdy Ádám, Rakovszky Éva (nyertes), Ungváry Krisztián, Bartis Attila (közönségdíjas), Szűts Miklós, Szvoren Edina és Forgách András. Forrás: Egyed Peter

A 2016 Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András és Károlyi Csaba voltak. Károlyi Csaba irodalomtörténész, a zsűri tagja szerint a tízes listán lévő könyvek közül többet a társadalmi hasznossága alapján is érdemes számon tartani. Például Forgách András könyve, az Élő kötet nem marad egyenesen és tiszta hangon beszél a szeretett anya beszervezéséről, a Kádár-rendszer máig ható gazemberségeiről.

Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötetéről Károlyi Csaba azt mondta,

A fényképek emlékezete szóképek gazdagságát hívja elő, széppé válik a csúnya is, jónak tűnik az is, ami rossz volt, a zseniális versbeszéd életet lehel mindabba, ami elmúlt. Minderre csak jelentős költészet képes. Rakovszky Zsuzsa nagy költő - mondta Károlyi Csaba.

Fullajtár Andrea Bartis Attila közönségdíjas A vége című közönségdíjas regényéről azt mondta,