Meghalt Thomas Steinbeck író

2016.08.12. 10:36

Ő volt a Nobel-díjas John Steinbeck legidősebb fia. Amellett, hogy ő is író volt, ő gondozta apja életművét is. Több regényéből ő írt forgatókönyvet a filmes feldolgozásokhoz. Thomas Steinbeck 72 évesen, tüdőbetegségben halt meg.

Santa Barbara-i otthonában halt meg csütörtökön. Halála előtt memoárjain dolgozott. Írói munkássága mellett egész életében nagy gonddal kezelte apja életművét, számos regényéből ő írt forgatókönyvet a filmes feldolgozásohoz, és

ő védte apja műveinek szerzői jogait is.

Mikor a család elmondta, hogy meghalt, felesége, Gail azt mondta,

haláláig dolgozott apja nevének és hagyatékának fennmaradásán, és mások szerzői jogainak védelmében is fellépett.

Thomas Steinbeck dokumentumfilmesként és forgatókönyvíróként kezdte pályáját, és csak viszonylag későn, 58 évesen publikálta első könyvét 2002-ben. A Down to a Soundless Sea című novellagyűjteményt a kritikusok jól fogadták. 2010-ben jelent meg második gyűjteményes kötete, az In the Shadow of the Cypress, egy évvel később pedig az Ezüst lótusz.

A Késik a szüret, az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs és az Édentől keletre című műveivel világhírűvé vált, 1962-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett apja nyomdokain haladva Thomas Steinbeck írásainak színhelyéül gyakran választotta a kaliforniai tengerpartot. A Down to a Soundless Sea például a vidék első telepeseinek történeteit dolgozza fel.

Az apjához kísértetiesen hasonlító Thomas Steinbeck 2004-ben majdnem

egy évtizedes harcot indított a nyomtatásban megjelent könyvek szerzői jogainak védelméért.

2009-ben Arlo Guthrie folkénekessel a Google ellen indított jogsértési pert, ami végül peren kívüli megegyezéssel zárult.