80 éve végezték ki Federico García Lorcát

Garcia Federico Lorca
Federico García Lorca (1899-1936), écrivain espagnol. HRL-501418
Vágólapra másolva!
García Lorcát főleg költőként és drámaíróként ismerik, de festett és zenét is szerzett, kitűnő színházi rendező, néprajztudós és színész is volt. Depressziója miatt még az 1920-as évek végén New Yorkba utazott, majd a spanyol polgárháború előtt hazautazott Madridba. Egy ideig bujkált, bár nem tudhatta, hogy rákerült a francoisták feketelistájára. Végül ítélet és tárgyalás nélkül kivégezték. 
Vágólapra másolva!

Indulás

Federico García Lorca az andalúziai Fuente Vaqueros nevű kis faluban született 1898. június 5-én. Apja jómódú földbirtokos volt, anyja tanárnő. 1909-ben az egész család Granadába költözött, és García Lorca a helyi

jezsuita gimnáziumban tanult és érettségizett.

1915-től az ottani egyetemen tanult tovább: jogot és filozófiát hallgatott, mellette pedig zenét és festészetet is tanult, és már akkor írt verseket. 1918-ban kiadták első, prózai írásokat tartalmazó kötetét is, amelyet egy kasztíliai utazás ihletett. 1919-ben már a Madridi Egyetemen tanult, és tagja lett a Residencia de Estudiantesnek, a hallgatók kollégiumának, amely akkoriban Madrid kulturális központja volt. Itt

barátkozott össze Salvador Dalíval, Luis Bunuellel és Rafael Albertivel is.

Életének és pályafutásának a spanyol polgárháború vetett véget Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Ria Novosti

A Residencián eltöltött első két év után felolvasóestjeinek köszönhetően nevét és verseit már országszerte ismerték. 1920-ban írta első színdarabját, A halált hozó pillangó-t, amelyet egy előadás erejéig Madridban is bemutattak. 1922-ben részt vett a granadai népzenei fesztiválon, és ennek hatására a népköltészetben és a cigány művészetben, a hagyományos műfajokban kezdte megtalálni a saját mondandójához illő formát. Ekkor jelentek meg rendkívül népszerű kötetei, az Andalúz dalok és a Cigányrománcok.

1927-ben Mariana Pineda című darabjához a régi barát, Dalí tervezett díszletet, és ebben az évben a rajzaiból még kiállítás is nyílt Barcelonában. Gallo címmel folyóiratot indított, majd New Yorkban és Kubában töltött egy évet. Erről az utazásról szól A költő New Yorkban című műve, amely csak halála után jelent meg.

Még több színház

1931 áprilisa, a köztársaság kikiáltása után

belevetette magát a színházi életbe,

egy egyetemi színtársulat, a La Barraca első embere lett. A színházban elemében volt: zenélt, szervezett, rendezett, és megírta nagy népi drámatrilógiájának darabjait, a Vérnász-t, a Yermá-t és a Bernarda Alba házá-t. Ezekben a művekben a nők állnak a középpontban, elfojtott szenvedélyeik és a tradicionális, merev életszemlélet közötti küzdelem alakítja sorsukat.

1934-ben meghalt egyik torreádor barátja, az ő emlékére írta talán legszebb elégiáját, a Torreádorsirató-t. A polgárháború kitörésekor Granadában volt, hogy a maga eszközeivel az ellenállásra buzdítsa bajtársait. Nem tudhatta, hogy neve – baloldali meggyőződése és nyílt homoszexualitása miatt –

szerepel a francoisták feketelistáján, de a vérengzések láttán veszélyben érezte magát, és Luis Rosales költőnél keresett menedéket.

Ügyében nem volt tárgyalás és ítélet sem Forrás: AFP

Augusztus 16-án mégis letartóztatták, és bár a zeneszerző Manuel de Falla Franco vezérkaránál próbálta kijárni elengedését, 1936. augusztus 19-én hajnalban tárgyalás és szabályos ítélet nélkül három társával együtt kivégezték. A holttestét rejtő tömegsír egyes feltételezések szerint Granada közelében található, ám a 2009-es vizsgálatok során nem találtak sem tömegsírt, sem emberi maradványokat.

Egy spanyol történész 2011-ben publikált kutatásai szerint a költőt a kivégzés helyén, Fuente Grandesben, a Viznart Alfacarral összekötő út mellett hantolták el, és 2014-ben Alfacar mellett ismét megkezdődött a kutatás a sírja után.

García Lorca

több mint 19 ezer darabból áll hagyatékát,

amelyben rengeteg kézirat, levél, fénykép, rajz és a személyes könyvtára is megtalálható, a nevét viselő alapítvány kezeli, a spanyol állam pedig védett kulturális értéknek nyilvánította. Az állam és az alapítvány között évek óta tartó vita miatt azonban az igen gazdag anyag még nem kerülhetett méltó helyére, a Granadában létrehozott Lorca Múzeumba.