Vágólapra másolva!
A Chronica Hungarorum, más néven Budai Krónika a legrégebbi Magyarországon nyomtatott könyv - Hessz András 1473. június 5-én fejezte be a nyomtatást. 
Vágólapra másolva!

Az 543 éves Budai Krónikát az elmúlt négy évben nem láthatta a közönség, de a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepére beköltözik a budai Várba, pontosabban az Országos Széchényi Könyvtárba.

A krónika tekintélyes kora mellett is

rendkívüli jelentőségű.

Ugyanis a levéltári források hiánya miatt ebből a krónikából lehetett megtudni a legtöbbet Hess Andrásról, a műveiről és a magyarországi nyomdászatról. Bánfi Szilvia tudományos kutató pénteken és szombaton is tart előadást a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén.

A Chronica Hungarorum az első olyan nemzetről szóló történet latin nyelven, amely az adott ország területén, jelen esetben a királyi fővárosban, Budán jelent meg.

A krónikán kívül látogatható lesz a Zichy megrajzolt hősei című kiállítás is. Ezen a kiállításon

többször is tart tárlatvezetést Szűts-Novák Rita és Szarka Anita,

a kiállítás kurátorai. A Szentháromság téren szombaton, a Budapesti Újságírók Egyesülete Almanachja 1909. című most megjelent hasonmás kiadványról Széchenyi Ágnes, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa beszélget Boka Lászlóval és Szénási Zoltánnal, akik a kötet két kísérőtanulmányát írták. Az OSZK pavilonjánál pedig széles könyvkínálattal várják az érdeklődőket.