Milbacher Róbert nyerte az idei Margó-díjat

Milbacher Róbert
Margó-díj
Vágólapra másolva!
Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese című könyvéért vehette át vasárnap a Margó-díjat. Idén összesen 21 kötetet neveztek, a legjobb három közé a szakmai zsűri döntése alapján Milbacher mellett Molnár T. Eszter (Stand up!) és Makai Máté (Koriolán dala) jutott.
Vágólapra másolva!

A Margó-díjat a legjobb első prózakötetes kapja a Margó Irodalmi Fesztiválon, amely idén ősszel már könyvvásárral is kiegészült. Az idei fesztivált a budapesti Teslában rendezték, és vasárnap ért véget. A szokásos Margó-díj mellett a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kiosztották, ezt idén Morsányi Bernadett vehette át.

A nyolcadik Margót másodszor szervezték meg a nyári mellett ősszel is, összesen ötvenöt ingyenes irodalmi és zenei programmal. A Margó-díjra idén

összesen huszonegy kötetet neveztek,

a legjobb három közé a szakmai zsűri döntése alapján Milbacher mellett Molnár T. Eszter (Stand up!) és Makai Máté (Koriolán dala) jutott.

A legjobb három közé jutott Margó-díjasról készült kisfilm:

A Magvetőnél megjelent győztes könyv egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken. A könyv első mondata így hangzik: "azoknak, akiket illet, csak nem tudják elmondani". Gaborják Ádám, a zsűri tagja erről azt mondta, hogy "ez a könyv egyik legfontosabb mondata is egyúttal. A másokért való beszéd szolgálatába állított nyelv a kötet etikai alapállása, és erről az elköteleződésről, az irodalom felelősségéről sokat beszélhetnénk még. A Szűz Mária jegyese ugyanakkor

A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak ki" - mondta Gaborják Ádám.

Milbacher Róbert a Margó-díjjal Forrás: Valuska Gábor

A díjazott Milbacher Róbert pénzjutalmat, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatást kapott. A Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet,

amit külföldi könyvfesztiválokra juttat el.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője voltak.

Valuska László a kiválasztásról azt mondta, "a Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet. Ilyen könyv Milbacher Róbert bemutatkozása is".

Az idei Margó-díj döntősei: Molnár T. Eszter, Milbacher Róbert és Makai Máté Forrás: Valuska Gábor

A Margó-díj mellett a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették. Egy olyan 35 év alatti, első kötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A különdíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony adta át Morsányi Bernadettnek. Az írónő A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című, Pesti Kalligram Kiadó gondozásában megjelent könyve egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmas életét mutatja be.

A díjátadót követő Rájátszás-koncerttel zárult a nyolcadik Margó. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósult ötnapos rendezvényen számos magyar kötet és külföldi szerző mutatkozott be, beszélgetéseket, koncerteket és gyerekprogramokat szerveztek. A következő Margó Irodalmi Fesztivált 2017 nyarán rendezik meg.