Beiktatták a Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatóját

2017.01.12. 12:41

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új főigazgatója átvette ötéves vezetői megbízását Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán arról beszélt, hogy a PIM-et E. Csorba Csilla leköszönő főigazgató vezetése alatt nyitottság és kreativitás jellemezte, amit érdemes megőrizni. Hozzátette, hogy Prőhle Gergely nem a szűk szakmai közegből érkezik, ebben azonban lehetőség van a nyitásra, amelyhez a minisztérium minden segítséget megad majd.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond Prőhle Gergely beiktatásán. Az új főigazgató mellett E. Csorba Csilla, a korábbi főigazgató ülForrás: MTI/Emmi / Bodó Gábor

Balog Zoltán elmondta, hogy az irodalmi múzeumnak rendkívül szerteágazók a feladatai, és külön felhívta a figyelmet az itthoni és külföldi megjelenések fontosságára. A miniszter szerint nincs ma igazi gazdája a magyar irodalom fordításának, ezért Prőhle Gergely egyik első és legfontosabb feladata ez lesz, amihez plusz forrásokat biztosítanak.

Balog Zoltán feladatként jelölte meg az idén húszéves Digitális Irodalmi Akadémia hozzáférhetőségének javítását is- Elmondta, hogy újabb intézménnyel bővült a PIM portfóliója, így az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) megújítása, dinamizálása is a feladatok közé tartozik.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatója, közvetlenül mellette E. Csorba Csilla, a korábbi főigazgatóForrás: MTI/Emmi / Bodó Gábor

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy vezetői programja nem a radikális változáson, hanem a hosszú távú, kiszámítható tervezésen alapul. Az új főigazgató szerint az irodalmi hagyatékok méltó kezelése az egyik legfontosabb jövőbeli kihívás, ezzel összefüggésben fontos feladat a gyűjteménygondozás és a digitalizáció összekötése.

Prőhle Gergely beszélt a PIM 2017-es programjáról is, amelyet nagyrészt még elődje készített elő. A Magyar kultúra napjához kapcsolódva nyílik meg az Erdély és 1956 kapcsolatát vizsgáló kiállítás, az esztendő további programjai pedig elsősorban az irodalmi évfordulókhoz kötődnek majd. A PIM kapcsolódik a részben E. Csorba Csilla által szervezett Arany János-emlékévhez, és Szabó Magda születésének századik évfordulójára is kiállítást terveznek.