Vágólapra másolva!
Két magyar nyelvű verssel, május 31-ig lehet jelentkezni a 25. alkalommal meghirdetett jubileumi Salvatore Quasimodo Költőversenyre. 
Vágólapra másolva!

Május 31-ig két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem szerepelt vers beküldésével lehet jelentkezni a 25. alkalommal meghirdetett jubileumi Salvatore Quasimodo Költőversenyre. A versenyről Mezey Katalin, a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán beszélt Budapesten.

A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő szerdán elmondta, hogy a pályázatokról júliusban dönt a szakmai zsűri, azután pedig szeptember 9-én, nemzetközi költőtalálkozó keretében rendezik meg a díjkiosztó ünnepséget Balatonfüreden.

Mezey Katalin 2014-ben Forrás: MTI/Soós Lajos

A szerdai sajtótájékoztatón ott volt Bókai Istán, Balatonfüred polgármestere is. Azt mondta, bár nem tömegrendezvény, a költőverseny Balatonfüred identitásának meghatározó eleme lett az elmúlt több mint két évtizedben. Elmondta, hogy az elmúlt 24 évben nagyjából 10 ezer pályamű érkezett az olasz költő balatonfüredi látogatásáról megemlékező versenyre. A Salvatore Quasimodo Emlékdíj korábbi nyertesei között van Marno János, Szálinger Balász, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Rakovszky Zsuzsa, Orbán Ottó és Faludy György is.

A jubileumi rendezvények részeként a 150 évvel ezelőtt született irodalmi Nobel-díjas Luigi Pirandello emlékére

irodalomtudományi és műfordítói pályázatot hirdetnek

doktoranduszok és egyetemisták számára. A 15-20 év közötti olaszul tanuló korosztály tagjai egy szabadon választott Quasimodo-vers zenés, filmes vagy animációs feldolgozásával jelentkezhetnek a pályázatra, amelynek beadási határideje április 30. - ezt már Szkárosi Endre irodalomtörténész, egyetemi tanár mondta.

Paczolay Péter római magyar nagykövet is ott volt a sajtótájékoztatón. Beszélt arról is, hogy Magyarország és Olaszország viszonyában meghatározóak a kulturális kapcsolatok. A jubileumi rendezvények egyik helyszíne a Római Magyar Akadémia lesz, ahol konferenciával, költőtalálkozóval és irodalmi esttel készülnek.

A mai világban a kortárs költészetnek sok bátorításra van szüksége, ezért is fontosak az olyan rendezvények, mint a Salvatore Quasimodo Költőverseny - mondta Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Intézet igazgatója. Azt is elmondta, hogy Magyarországon kívül az olasz költő munkássága előtt még szülőhazájában sem tiszteleg irodalmi díj.

Végül Mezey Katalin arról is beszélt, hogy 14. alkalommal hirdetik meg a Balaton természeti és kulturális emlékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó bemutatását célul kitűző Bertha Bulcsu Emlékdíjat. A meghívásos pályázatra

öt szerzőtől várnak irodalmi publicisztikákat.