Megrohamozták a könyvesboltokat a Murakami-rajongók

Murakami Haruki
Murakami Haruki
Vágólapra másolva!
Murakami Haruki rajongói helyi idő szerint csütörtök éjfélkor megrohamozták a könyvesboltokat Japánban, hogy elsőként juthassnak hozzá az író új regényéhez, amelyet pénteken kezdtek el árulni.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is megírta, a japán sztáríró hét év után jelentkezik újra többkötetes regénnyel. A Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) című mű tartalmáról sem az író, sem a kiadó nem fedett fel semmit. Murakmai korábban

csak annyit mondott új regényéről, hogy egy nagyon különös történetet mesél el

- de ez az író korábbi művei alapján borítékolható volt.

Japánban számos könyvesbolt éjszakai rendezvényeket szervezett a megjelenés kapcsán, az egyik még azt is engedélyezte, hogy a rajongók a nyitásig nála éjszakázzanak.

A Hokkaido szigetén élőknek azonban várniuk kell még egy teljes napot, mert egy tehervonat csütörtöki kisiklása miatt a kiadó nem tudta időben eljutattani a boltokba a könyveket.

Murakami Haruki kerüli a szereplést, nyilatkozni is ritkán szokott Forrás: AFP/Ivan Gimenez

Összesen 1,3 millió példányt nyomtattak a kétrészes műből, amelynek angol alcímei Emerging Ideas és Moving Metaphor. Ez japán irodalmi művek esetében igen nagy szám, az első kiadásokat általában néhány ezer példányban dobják piacra a kiadók.

A regény kézirata kétezer oldal volt, az író kérésére pedig teljesen titokban tartották a tartalmát.

A 68 éves Murakami Harukit már régóta az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartják számon. Tizenhat regényét és novelláskötetét több mint 40 nyelvre fordították le, számos művét állították színpadra és vitték filmre.

Legutóbbi regénye 2013-ban jelent meg A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei címmel. 2014 áprilisában novelláskötettel jelentkezett, 2015-ben új esszéje, a Hivatásos regényíró jelent meg.

Egyik leghosszabb regénye a 2009-ben megjelent háromkötetes 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy), amely évek óta uralja a japán eladási listát és világszerte kultikussá vált.