Meghalt Chris Burden

Chris Burden
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 09: Artist Chris Burden attends the Broad Contemporary Art Museum opening at LACMA on February 9, 2008 in Los Angeles, California. (Photo by David Livingston/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az amerikai szobrász és legendás performanszművész 69 éves korában hunyt el kaliforniai otthonában vasárnap. 
Vágólapra másolva!

"Minden porcikájában olyan merész és hajthatatlan művész volt, amilyennel még sosem találkoztam"

- mondta Burdenről Larry Gagosian, aki évtizedek óta képviselte őt a művészeti világban. Burdennél 18 hónappal ezelőtt diagnosztizáltak bőrrákot, de ezt csak a legközelebbi hozzátartozóinak mondta el, írja a Guardian.

Erőszakos performanszokkal hívta fel magára a figyelmet Forrás: Getty Images/AFP/David Livingston

Bezárták és meglőtték

Burden 1946-ban született Bostonban, később azért költözött a nyugati partra, hogy képzőművészetet tanuljon. Fiatalon merész, erőszakos performanszokkal hívta fel magára a figyelmet: 1971-ben öt napra bezárta magát egy átlagos iskolai fémszekrénybe. A Five Day Locker volt Burden diplomamunkája.

Ugyanabban az évben Burden lefilmezte, ahogy egy barátja egy puskával meglövi őt otthonában, este. A Shoot című rövid videón örökítették meg a lövést, és a performansz Burdent gyorsan ismertté tette a képzőművészeti világban.

Burden később azt nyilatkozta: meg akarta tudni, mit érez valaki, ha rálőnek. A performansz egyben arra is utal, hogy milyen központi szerepet tölt be az erőszak amerikai kultúrában.

A Halott ember című performanszában Burdent zsákba tették, letakarták, és kirakták egy forgalmas közútra. Az autósok nem látták, hogy mi van a zsákban. Baleset nem történt, mindegyik autós kikerülte a zsákot.

A nagyméretű szobrok felé fordult

Burden a hetvenes években mintegy ötven performanszot hajtott végre. Nem kímélte testi épségét, és előfordult, hogy munkái miatt letartóztatták.

Burden később nagyméretű szobrokat, maketteket kezdett készíteni. 2008-ban állították ki What my dad gave me című munkáját a Rockefeller Centerben. Metropolis II című mozgó makettjét négy évig készítette.

Burden legutolsó szobrát május 18-án állítják majd ki egy Los Angeles-i múzeumban.