Meghalt Chris Burden

2015.05.11. 12:32

Az amerikai szobrász és legendás performanszművész 69 éves korában hunyt el kaliforniai otthonában vasárnap. 

"Minden porcikájában olyan merész és hajthatatlan művész volt, amilyennel még sosem találkoztam"

- mondta Burdenről Larry Gagosian, aki évtizedek óta képviselte őt a művészeti világban. Burdennél 18 hónappal ezelőtt diagnosztizáltak bőrrákot, de ezt csak a legközelebbi hozzátartozóinak mondta el, írja a Guardian.

Erőszakos performanszokkal hívta fel magára a figyelmetForrás: Getty Images/AFP/David Livingston

Bezárták és meglőtték

Burden 1946-ban született Bostonban, később azért költözött a nyugati partra, hogy képzőművészetet tanuljon. Fiatalon merész, erőszakos performanszokkal hívta fel magára a figyelmet: 1971-ben öt napra bezárta magát egy átlagos iskolai fémszekrénybe. A Five Day Locker volt Burden diplomamunkája.

Ugyanabban az évben Burden lefilmezte, ahogy egy barátja egy puskával meglövi őt otthonában, este. A Shoot című rövid videón örökítették meg a lövést, és a performansz Burdent gyorsan ismertté tette a képzőművészeti világban. 

Burden később azt nyilatkozta: meg akarta tudni, mit érez valaki, ha rálőnek. A performansz egyben arra is utal, hogy milyen központi szerepet tölt be az erőszak amerikai kultúrában.

A Halott ember című performanszában Burdent zsákba tették, letakarták, és kirakták egy forgalmas közútra. Az autósok nem látták, hogy mi van a zsákban. Baleset nem történt, mindegyik autós kikerülte a zsákot.

A nagyméretű szobrok felé fordult

Burden a hetvenes években mintegy ötven performanszot hajtott végre. Nem kímélte testi épségét, és előfordult, hogy munkái miatt letartóztatták.

Burden később nagyméretű szobrokat, maketteket kezdett készíteni. 2008-ban állították ki What my dad gave me című munkáját a Rockefeller Centerben. Metropolis II című mozgó makettjét négy évig készítette.

Burden legutolsó szobrát május 18-án állítják majd ki egy Los Angeles-i múzeumban.