Védett lesz a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép is

munkacsy trilogia
A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben kezdeményezi Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének védési eljárását.
Vágólapra másolva!

A Golgotát már védetik

A Miniszterelnökség Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye emlékeztet arra, hogy a Miniszterelnökség egy héttel ezelőtt kérte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodáját a Munkácsy-trilógiához tartozó Golgota című festmény védési eljárásának az elindítására. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik.

A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Cél a magyar érdekkörben tartás

A védési eljárás során előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg a védés ügyét, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot, amelyet a műalkotás tulajdonosa bíróságon megtámadhat. Az újabb védési eljárással a kormány megerősíti azt a korábbi szándékát, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotásai magyar érdekkörben maradjanak.