Ha nem kér bocsánatot, beperelik az MNB alelnökét

Gerhardt Ferenc alelnök bankár bankjegy minta Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS közgazdász MOZOG mutat sajtótájékoztató SZEMÉLY tízezer forintos bankjegy minta Budapest, új tízezres
Budapest, 2014. szeptember 1. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke mutatja be az új tízezer forintos bankjegy mintáját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Milyen lesz a magyar készpénz? című sajtótájékoztatóján a jegybank budapesti székházában 2014. szeptember 1-jén. Az MNB megújítja a bankjegysorozatot; először a tízezer forintos bankjegyek változnak, ezek szeptember 2-től ugyan már hivatalos fizetőeszköznek számítanak, de a gyakorlatban decembertől jelennek meg a forgalomban. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Varga Zsolt újságíró felháborítónak tartja Gerhardt Ferenc sugalmazását, miszerint meghamisította volna egy riportalanyának mondatait. Amennyiben nem kap bocsánatkérést, bepereli a Magyar Nemzeti Bank alelnökét nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért.
Vágólapra másolva!

„Julian Becket a manhattani galériájában értem el telefonon, és magyarul beszéltünk”

– mondta Varga Zsolt az Origónak, reagálva Gerhardt Ferenc állításaira. Az Értéktár Program vezetője lapunknak adott exkluzív interjújában fejtette ki véleményét a Golgota állami megvásárlása körül kialakult helyzetről, amelyben nemcsak Pákh Imre állításait vonta kétségbe, hanem azt is, hogy a kép előző tulajdonosa, Julian Beck valóban elmondta volna Vargának a Munkácsy-kép eladási árát. Amikor felmerült Beck nyilatkozata, Gerhardt a következőt mondta:

"Nagy kérdés, hogy mit nyilatkozott.

A Figyelő Online feltűnően szorgalmas ebben a kérdésben, és az a személy, aki ezeket a cikkeket írja, időnként hajmeresztő dolgokkal áll elő."

Gerhardt Ferenc az újságíró hitelességét is kétségbe vonta Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Varga Zsolt azért kereste meg pár héttel ezelőtt a magyar származású, de Amerikában élő műgyűjtőt, mert Pákh Imre – titoktartási szerződésre hivatkozva – nem árulta el, mennyit fizetett a képért annak idején. Varga gondolta, hogy akkor megpróbálja a másik felet, hátha ott több sikerrel jár.

Az újságíró amerikai barátain keresztül jutott el Beckhez, aki nagy meglepetésére egyből elmondta, hogy hétmillió dollárért adta el a Golgotát Pákhnak. Emellett azt is elárulta, hogy annak idején a Golgotát azzal a feltétellel helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumnál, hogy a magyar állam kiviteli kötelezettséget vállalt rá, azaz visszaviheti Amerikába.

Varga hamarosan levélben szólítja fel Gerhardt Ferencet a bocsánatkérésre.

Ha ez nem történik meg, perre viszi az ügyet nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt.

Varga mellett perre készül Pákh Imre is, aki azt mondta, a Golgota védetté nyilvánítása az 50-es évek államosításaira emlékezteti. A műgyűjtő ügyvédei nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban és – a kép társtulajdonosa, a német származású felesége révén – Németországban is vizsgálják az esetet. A jogi esélyeket az Origo is alaposan körbejárta, erről részletesebben itt olvashat.