Elhunyt Doór Ferenc

2015.07.10. 12:56

Számos kiállítása volt Magyarországon és külföldön, évtizedeken keresztül az alkotóházak alkotói közösségében dolgozott Szigligeten, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon. A nagybányai festészet hagyományait folytató festészetében a természeti témák és emberalakok gazdag színvilággal jelennek meg. Doór Ferenc festőművész 97 éves volt.

Munkásságáról maga így írt: „Munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet 

– megörökíteni a mindennapok életképeiben rejlő szépséget –, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát.”

Doór Ferenc 1918. június 14-én született Erdélyben, a Hunyad megyei Petrillán. 1938–1941 között a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa, később tanársegédje volt. A háború után három év szibériai hadifogság következett, majd szabadulása után bekapcsolódott a művészeti élet vérkeringésébe, 1957-ben a Művészeti Alap és a Képzőművészeti Szövetség tagja lett. 

Doór Ferenc 2011-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A Magyar Művészeti Akadémia osztozik a család gyászában.