Ki akarták lopni a Fiatal lány fejét Spanyolországból

picasso
Picasso képeit árverezi a Christie's aukciósház. Egyik festmény sem a szóban forgó Fiatal lány feje
Vágólapra másolva!
Egy legalább 25 millió euró (7,7 milliárd forint) értékűre becsült, Spanyolországból illegálisan kivitt Picasso-festményt foglaltak le egy Korzika partjainál horgonyzó hajón.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok figyelmét múlt csütörtökön keltette fel a Fiatal lány feje című Picasso-festmény kivitelére tett kísérlet, munkatársaik másnap megjelentek a Korzika partjainál kikötött hajó fedélzetén - írta közleményében a francia vámhivatal.

A festmény Svájcba való kivitelére a korzikai Bastiában kértek engedélyt. A kép státuszának tisztázása céljából léptek a hajó fedélzetére a francia vámosok. A hajó kapitánya azonban csak két dokumentumot tudott bemutatni a festményről, az egyik egy értékbecslés, a másik pedig egy 2015 májusában hozott spanyol bírósági ítélet.

A bíróság a képet nemzeti kincsnek nyilvánította, és megtiltotta, hogy kivigyék Spanyolországból.

A közismert bankár eladná a képet

A festmény tulajdonosa Jaime Botin közismert spanyol bankár, akinek családja részt vett az ország vezető bankcsoportja, a Santander megalapításában 1857-ben. A 79 éves férfi, a csoport volt alelnöke nem tartózkodott a hajón, amelyen brit zászló lobogott. A hajó tulajdonosa egy olyan társaság, amelyben Botin is részvényes.

Picasso képeit árverezi a Christie's aukciósház. Egyik festmény sem a szóban forgó Fiatal lány feje Forrás: AFP/Carl Court

A tulajdonos 2012 decemberében kért engedélyt a festmény kivitelére, hogy azt Londonban elárvereztesse a Christie's-nél. A kulturális minisztérium azonban nem engedélyezte a kivitelt arra hivatkozva, hogy Spanyolország területén nem található más hasonló kép az alkotó adott korszakából. A spanyol legfelsőbb bíróság idén májusban megerősítette, hogy

a Fiatal lány feje nemzeti kincs, ezért nem szabad külföldre vinni.