Kétezer éves vázát tört el egy kislány a múzeumban

római üveg
Roman glass from the 2nd century
Vágólapra másolva!
Egy múzeumlátogató kislány Jeruzsálemben eltört egy kétezer éves műkincset. Majd köszönetet kapott érte.
Vágólapra másolva!

A családjával a jeruzsálemi Izrael Múzeumba látogató kislány véletlenül eltört egy ókori üvegvázát, de még meg is köszönték neki, mert helyreállítva jobb lett, mint a baleset előtt.

A Háárec című izraeli lap szerdai száma szerint néhány nap múltán, kedden már ismét kiállították az értékes tárgyat, az ősi egyiptomi, főníciai, római és bizánci műkincsekből álló New York-i Robert és Renee Belfer-gyűjtemény egyik darabját.

Összetörte a kislány, és még meg is köszönték neki (a kép illusztráció) Forrás: wikipedia.org/wiki/Roman_glass

A múzeum fél éve több tucat különleges ókori és középkori műtárgyat kapott az egykori birodalmak kiváltságosainak fényűző luxustárgyait bemutató időszakos kiállításra a világhírű New York-i műgyűjtőktől, ebből az alkalomból került a múzeum vitrinjébe az értékes üvegváza.

A műtárgyat mintegy kétezer éve, a római korban készítették, és talpazatánál egy régen kijavított törés nyomai voltak, amelyeket ma már kevésbé lehet látni a minapi restaurálás eredményeként.

Ezt a vázát törte össze a kislány Forrás: haaretz.com

A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány túl közel ment a vitrinhez, talán meg is rázhatta, mire a váza leesett az állványáról, és a régi ragasztás mentén kettétört.

A múzeum restaurátorai vették kezelésbe a kincset, és tüntették el ügyesen a régi törés helyét.