Vitézy Dávid gyászol

2015.09.14. 10:43

Rengeteget látjuk a betűit

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa Facebook-idővonalán emlékezett meg a szeptember 10-én elhunyt Adrian Frutiger betűtervezőről.

A taxiknak is ezt a betűtípust írja elő a BKKForrás: Origo

Ő alkotta meg azt a betűtípust, amely Budapest és ezen belül a BKK hivatalos fontja. Ezzel találkozhatunk a fővárosban a közösségi közlekedés járművein, feliratain, kiadványaiban, de a taxikon is.

A letisztult, egyszerű betűkészletet szívesen alkalmazzák a közlekedésben isForrás: http://cdnimg.fonts.net/

Adrian Frutiger a svájci Bern kantonban lévő Unterseenben született 1928-ban egy takács fiaként. Már gyermekkorában érdeklődött a formák, a szobrászat iránt. Betűszedőtanonc volt, majd a Zürich melletti iparművészeti iskolába, a Kunstgewerbeschuléra járt.

Először a párizsi reptér használta

Betűtervezői karrierje Párizsban és Svájcban bontakozott ki. A nevét viselő, sans-serif típusú (talp nélküli betűkből álló) fontot 1976-ban tervezte a szintén általa alkotott Univers betűkészlet utódjaként.
A Frutigert először a Párizs-Charles de Gaulle repülőtéren használták. 2000-ben némi ráncfelvarráson esett át, az eredmény a Frutiger Next. Sok cég, egyetem, város ezt használja arculatában.

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzéseForrás: Facebook