Menekülttáborba viszi Banksy a rohadó Disney-kastélyt

banksy calais
Leégett palota és menekültek sátrai a fantáziaképen
Vágólapra másolva!
Bezárják a világ leglehangolóbb vidámparkját, aminek egyik fő látványossága a Disney-féle mesebeli kastély leégett mása volt. A sajátos negatív élményparkot összegründoló Banksy a felhasznált faanyagot és tartozékokat a Franciaországban lévő calais-i menekülttáborba szállíttatja, hogy óvóhelyeket építsenek belőle, legalábbis a park honlapja szerint. A záróbulin a Pussy Riot pengekerítésről és hazug európai kormányokról énekelt.
Vágólapra másolva!

A park leszerelése hétfőn kezdődött el, az alapanyagot és tartozékokat a Calais-nál lévő, csak dzsungelként emlegetett menekülttelepre szállítják, ahol főleg Szíriából, Líbiából és Eritreából érkezett, Nagy-Brittaniába igyekvő menekültek vannak. Az viszont nem világos, hogy a parkban lévő művészeti alkotásokat is odaszállítják-e.

A világ leglehangolóbb kortárs művészeti vidámparkjának honlapja közzétett egy fantáziaképet a táborról, amire rámontírozta a „komorpark” emblematikus, romos, leégett, a Disney-logóból ismerős kastélyát. Alatta a felirat:

Hamarosan jön... Dismaland Calais.

A szórakoztató élményparkok giccses világát szarkasztikusan kiforgató kortárs képzőművészeti park a somerseti Weston-super-Mare-ben nyílt augusztusban, és ugyan még Banksy is azt mondta róla ironikusan, hogy ócska, több ezren fizettek azért, hogy bemehessenek.

A jellegzetes dismalandi leégett kastély és menekültek sátrai a fantáziaképen Forrás: http://dismaland.co.uk/

A szabadtéri képzőművészeti kiállítás iránt folyamatosan nagy volt az érdeklődés, minden napra eladták az összes jegyet: ez körülbelül 4 ezer embert jelentett naponta és 150 ezret összesen, írja a Guardian.

A helyszínen kiadott napijegyek számát ötszázban maximálták, így sok látogató csak több órányi sorban állás után nyert bebocsátást a parkba, ahol még az alkalmazottak is komor fejjel, kelletlenül kommunikáltak a látogatókkal.

Jól jött a városnak

A környéknek a Dismaland nevű park jelentős anyagi hasznot hozott, ez akár 20 millió fontnyi (mintegy 8 milliárd forintnyi) hasznot is jelenthet a város gazdaságának. Úgyhogy a helyiek nem örülnek, hogy máris bezár a park. Egy hoteltulajdonos például azt mondta a Guardiannak, hogy ilyen sokan még sosem keresték fel a szállodáját a kora őszi szezonban: jöttek Hong Kongból, Amerikából, Ausztriából, Kanadából.

Pengekerítés és hazug kormányok

A pénteki záróbulin Banksy nem hazudtolta meg önmagát. Ott bulizott a De La Soul, Kate Tempest és a Pussy Riot, utóbbi élő koncertet adott. A bulira csak azokat a nézőket engedték be, akik maszkban érkeztek – így oldották meg, hogy az anonimitását máig őrző Banksy is ott lehessen a bulin, anélkül, hogy személyazonosságára fény derülne.

Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz együttes két frontembere egy beszélgetésen a Magic Mirror sátorban a Sziget fesztiválon Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Pussy Riot egyébként előadta a menekültkrízisről szóló új számát, amiben a pengekerítés is szóba kerül, a következő kontextusban:

A dalt elég bizarr koreográfiával adták elő: a színpadon "összecsaptak" a tüntetők és a rohamrendőrök, az együttes tagjai egy ketrecben énekeltek. A Pussy Riot októberben szintén Calais-be megy a hírek szerint, a The Connor Brothers művészeti csoporttal közösen.

"Politikai nézettől függetlenül morális kötelességünknek érezzük, hogy segítségünk a háború és politkai üldöztetés elől menekülő embereken. Utóbbit mi is tapasztaltuk az elmúlt két évben az orosz börtönökben, ahol az orosz hatóságok folyamatos zaklatásának voltunk kitéve, emiatt is szolidárisak vagyunk azokkal, akik elnyomó rezsimek alatt élnek" - állították a Pussy Riot tagjai egy közleményben a Vice szerint.

Átadja helyét a valódi rohadásnak

Arról viszont még nincsenek tervek, hogy mi lesz a Dismaland helyén. A terület húsz éve kihasználatlan, állítólag Banksy onnan ismerte, hogy gyerekkorában sokat nyaraltak a Bristoltól harminc kilométerre eső üdülővárosban.

A helyiek reménykednek benne, hogy legalább pár installáció ott marad, miután a parkot lebontották.