Magyar asztalos faragott bölcsőt Katalin hercegné kislányának

rostás árpád
Vágólapra másolva!
A Magyar Örökség díjas restaurátor Londonba is elkísérhette a Sarolta hercegnő számára készített művét.
Vágólapra másolva!
A bölcső megérkezik Londonba Forrás: Origo

Rostás Árpád vándorasztalos, aki egy-két éve azzal került a hírekbe, hogy visszautasította a Prima Primissima díjat, újra alkotott egy neogótikus bölcsőt. Az asztalos 2013-ban, György cambridge-i herceg születésekor készített már egyet.

Az idén májusban született Sarolta hercegnő számára küldött kiságy mintegy három hónap alatt készült el, anyaga tölgyfa, 200 éves diófa borítással, intarzia-faberakással, esztergamunkákkal, faragott, aranyozott kis koronával ékítve,

3000 éves egyiptomi technikával kivitelezve.

A bölcsőt november 19-én adták át a londoni Kensington-palotában. A bölcsőt Rebecca Deacon, Kate Middleton hercegnő személyi titkára vette át a kis küldöttségtől rövid ceremónia keretében. Az indulást megelőző vasárnap a bölcső a Szent István-bazilikában, az előzőhöz hasonlóan áldást kapott. Az átadáson ezúttal Rostás Árpád is ott lehetett, és az eredeti rendeltetési helyén, a palota idén felújított szárnyában található elegáns szalonban vehetett búcsút művétől.

Rostás Árpád Magyar Örökség díjas restaurátor, műbútorasztalos 1962-ben látta meg a napvilágot, és kisgyermekként sorsa egyik intézetből a másikba vetette. A nágocsi nevelőotthonban töltötte gyermekévei zömét, itt szeretett bele a fába, majd szülővárosában, Kaposváron sajátította el az asztalosmesterség alapjait. Rostás Árpád restaurátori tudásának híre külföldre is eljutott,

több mint 200 kastélyban bizonyíthatta tehetségét.

Az ő kezének köszönhetően maradt fenn az utókornak eredeti pompájában például a versailles-i kastély parkettája, konzolasztala és tükre, itthon az Országház üléstermének bútorai, a Német-magyar Egyetem mennyezete, a Dohány utcai zsinagóga bútorzata.

Rostás Árpád a bölcsővel az átadás pillanata előtt Forrás: Origo

Egyik utóbbi munkája során a somogyvári Széchenyi-kastély lépcsőházát az ott élő állami gondozott és sérült gyermekek bevonásával restaurálta, mely munkának várhatóan még lesz folytatása.