Egy Leonardo lehet a brit képhamisító főműve

Portrait of a young Lady by Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci: La Bella Principessa
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia leghírhedtebb műtárgyhamisítója azt állítja, ő rajzolta az 1980-as években azt a női arcképet, amelyet Leonardo da Vincinek tulajdonítanak, és hogy a rajz nem a milánói herceg lányát, hanem egy boltoni áruházi pénztárost ábrázol.
Vágólapra másolva!
Leonardo da Vinci polihisztor Forrás: Origo

A La Bella Principessa című portrét Leonardo da Vincinek tulajdonítják, a reneszánsz festő a 15. században készítette egy fiatal, fonott hajú hölgyről, aki állítólag Ludovico Sforza milánói herceg fiatalon elhunyt lánya volt.

Shaun Greenhalgh brit képhamisító, aki öt évet ült börtönben műtárgyhamisításért, A Forger Tale (Egy hamisító története) című könyvében arról ír, hogy ő készítette a rajzot egy kolleganőjéről az angliai Boltonban 1987-ban, amikor egy szupermarketben dolgozott - írja a Sunday Times.

"Én rajzoltam 1987-ben, amikor a Co-opnál dolgoztam, a modell egy Sally nevű hölgy volt, aki pénztárosként dolgozott" - állítja Greenhalgh.

A kép eredete körül többször lángolt fel vita a múltban.

A kérdéses alkotás Forrás: Wikimedia Common

Már az 1998-as dokumentálásakor több művészettörténész megkérdőjelezte, hogy Leonardo műve lenne, szerintük valamikor a 19. században készülhetett. Amikor tulajdonosa eladta a Christie's aukcióján, csupán 21 800 fontot kapott érte.

2008-ban azonban szakértők mégis arra a következtetésre jutottak, hogy a portré valóban Leonardo da Vinci műve. A rajz azóta Olaszországba került, értékét mintegy 150 millió euróra tartják.

Greenhalgh 2007-től négy évet és nyolc hónapot ült börtönben műtárgyhamisításokért, amelyek között volt ókori egyiptomi szobor másolata is.