Mona Lisa is megszenvedte a párizsi terrort

2016.01.07. 13:16

Az előző évhez képest tavaly 6,4 százalékkal kevesebben keresték fel a párizsi Louvre múzeumot, amely a francia fővárost ért terrortámadásokkal indokolja a 2015-ös látogatószám visszaesését.

A világ egyik legnagyobb múzeuma tavaly 8,7 millió, míg 2014-ben 9,3 millió látogatót fogadott.

A Louvre szerdai közleménye szerint a 2015 januárjában és novemberében történt tragikus események miatt kevesebb francia állampolgár, illetve iskolás csoport kereste fel az intézményt. Tavaly 1,85 millió francia látogatója volt a múzeumnak, ami csaknem 30 százalékos csökkenést jelent a 2014-es évhez képest.

Szelfibottal a Louvre előttForrás: AFP/Dominique Faget

Sokkal több a kínai látogató

A mutatók szerint azonban még így is a Louvre volt a külföldi turisták legkedveltebb célpontja Franciaországban, ők tették ki ugyanis a látogatók 78 százalékát. A látogatók többsége az Egyesült Államokból és Kínából érkezett. A kínai látogatók száma 86 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Isten kalasnyikovot kapott

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségét épp egy éve, január 7-én támadták meg az al-Kaidához köthető, iszlamista merénylők. A terroristák 12 embert öltek meg, további 11-et pedig megsebesítettek. A tragédia egy éves évfordulójára különszámmal készült a lap, amely egymillió példányban jelenik meg.

A borítót a merénylet egyik túlélője, Laurent Sourisseau rajzolta, aki maga is súlyosan megsérült a tavalyi támadásban.  A képen egy vicsorgó, Isten-szerű alak látható, véres szakállal és kalasnyikovval a hátán.

„Egy év után a gyilkos még mindig köztünk jár”

– szól a felirat.

Forrás: Magvető
Véletlen egybeesés, hogy épp a Charlie Hebdo elleni merénylet napján jelent meg Franciaországban Michel Houellebecq botránykönyve, a Behódolás, melyben az iszlám térnyerését vizionálja a szerző. Azóta magyarul is megjelent a regény a Magvetőnél, fel is került a 2015-ös toplistánkra.

A magyar kiadás Mona Lisás borítója olyan ütősre sikerült, hogy még Franciaországban is vitát váltott ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK