Megtudtuk, mitől lesz magyar a Magyar Zene Háza

Magyar Zene Háza
Vágólapra másolva!
Palacsinta? Felhő? A köznyelv máris elkeresztelte a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu Ligetbe álmodott, fák között lebegő építményét, pedig még csak egy elfogadott terv. Igaz, már ez is nagy szó, hiszen a Liget Projektből több épület is kihullott, úgyhogy jelenleg az Új Nemzeti Galéria mellett a Magyar Zene Háza jelenti a legstabilabb sarokkövet.
Vágólapra másolva!

Csak emlékeztetőül: sztornózták a két kockaépületet, a Magyar Építészeti Múzeumot és a Fotómúzeumot. Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa szerint ezek az intézmények Budapesten épülnek majd fel, de nem a Liget Projekt részeként.

Természet és építészet integrálása Forrás: Liget Projekt

A Néprajzi Múzeum egyszer már elfogadott tervét is félresöpörték, új pályázatot írnak ki az épületre, pedig a köznyelv már azt is elkeresztelte radiátorháznak. Ráadásul az épületet odébb tolják a Hősök tere irányába. Mondjuk, most még könnyű tologatni.

Egyelőre a japánok a Liget Projekt győztesei. A japán SANAA építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Petőfi Csarnok helyén.

A Magyar Zene Házában pedig a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu természetbarát álma ölt testet. Interjúnkban mondta nem is olyan régen az építész:

„Az egyik legfontosabb célom, hogy minél jobban integráljam a természetet és az építészetet. Ez az elképzelés különösen tisztán jelenik meg a Magyar Zene Házára benyújtott pályázatban. Kiindulásként ott vannak a fák, ezekre borul rá mesterséges erdőt képezve a lebegő tetőszerkezet, építészeti eszközökkel egészítve ki a természeti adottságokat. A tető alatti térnek az a fő funkciója, hogy összehozza és közösséggé kovácsolja az embereket: akár zenét hallgatnak, akár csak megállnak egy kicsit beszélgetni. Ehhez az erdő és az épület egymásba ágyazása kiváló platformot jelent.”

Mivel is töltik majd meg a palacsintát? Forrás: Liget Projekt

A tervek szerint a 2018-as választások előtt átadnák a lebegő tetejű épületet.

Addig is jó volna tudni, pontosan mivel is töltik majd meg a palacsintát. Batta András, a Magyar Zene Háza művészeti vezetője, Horn Márton tartalmi projektvezető, és Petrik Máté múzeumtechnológiai szakember segített megválaszolni a kérdéseimet.

Batta András, a Magyar Zene Háza művészeti vezetője, Horn Márton tartalmi projektvezető, és Petrik Máté múzeumtechnológiai szakember Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pontosan hol is lesz?

A Hungexpo-irodaházak bontása állítólag már a télen elindul, a Kertem szabadtéri romkocsma helyett pedig söröző lesz a Magyar Zene Háza park felé nyitott, alsó részében.

A nem éppen hagyományos épületet nem hagyományos tartalommal fogják megtölteni, itt az interaktivitásé lesz a főszerep. „Demokratikusan képzeljük el, mindenki felé, minden műfaj felé nyitott lesz. Nem csak a klasszikus zene, hanem a zene háza lesz” – mondja Batta András.

Miért Magyar Zene Háza?

Ehhez a csillagközi külsőhöz valahogy nem passzol szerintem a Magyar Zene Háza állig gombolt elnevezés. Mit jelent a magyar jelző, hogy csak magyar zene lesz benne?

Idézem Battát: "Nem. Attól magyar, hogy az egyetemes zenetörténeten belül az egész magyar zenetörténet vonulatát végig lehet benne követni".

Horn Márton szerint a Zene Háza közösségi tér is lesz egyben. A Kertem népszerű romkocsma bizonyos értelemben tovább él majd a ház nyitott sörkertjében. Olyan szabadtéri szórakozóhely lesz, ahol folyamatosan lehet zenét hallgatni.

A tó és a volt Kertem közti terület, ahol a Zene Háza fog épülni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Zenei csodák palotája

A Magyar Zene Háza amolyan zenei csodák palotája lesz. A lebegő tető alatt múzeumpedagógiai órákat lehet tartani szintén nem hagyományos módon, a földszinten folyhat a közösségi élet, lesz itt két kis koncertre is alkalmas előadóterem. Lent az alagsorban lesz az állandó és időszakos kiállítás tere, illetve egy úgynevezett hangdóm, amiben a vizualitásnak is nagy szerepe lesz.

2018-ban talán már ezt fogjuk látni amostani romos épületek és dzsumbuj helyén Forrás: Liget Projekt

A lényeg, hogy tele lesz az egész mindenféle kütyüvel és ketyerével, olyan interaktív cuccokkal, intsallációkkal, kezelhető multitouch felületekkel, amik segítségével élményszerűen érthetjük meg, mi is az a zene. Kvázi sétálhatunk majd a saját fülünkben, megértjük a zene fizikáját és a fülünk működését. Ezek a példák segítenek elképzelni, hogy is fog kinézni a zenei csodák palotája.

Magyar Zene Háza Forrás: Liget Projekt

Általános koncepció a tartalom bemutatásának módjaira:

  • Edutainment ((education + entertainment): olyan megoldások, amelyek élményszerűvé teszik a kiállítási tartalom megismerését, segítik az adott témához kapcsolódó elmélyülést, tanulást.
  • Future proof: elsősorban olyan megoldások alkalmazása, amelyek három év múlva is megfelelő élményt biztosítanak, technikailag stabilak, megjelenésben pedig korszerűek maradnak.
  • Interaktív felületek: könnyen és akár több ember által kezelhető multitouch felületek nagyfokú vizualitással:
  • Interaktív és hagyományos elemek (pl. kártyák) ötvözése.
  • Az egyes tartalmak közötti összefüggések vizualizálása (pl. zenetörténeti összefüggések)
  • Tárgyak bemutatásához használt interaktív display megoldások

Íme pár példa a konkrét megoldásokra

1. "Mi a zene?" tematikán belül "A hang érzékelése" egységben a hallás folyamatának interaktív bemutatása egy multitouch asztal segítésével.

Multitouch asztal, amelyen egy 3D-s, nagyítható, forgatható fül modell jelenik meg. A modell egyes pontjain kis ikonok jelennek meg, amelyekre koppintva az adott területhez kapcsolódó további információ ismerhetők meg a képernyőn.

Az interaktív forgatható fülmodell mellett a felületen a hallás folyamatát és az agy hallásban betöltött szerepét bemutató animációk is lejátszásra kerülnek.

2. "Mi a zene?" tematikán belül "A zene megörökítés" egységben a szolmizációs interaktív bemutatása egy mozgásérzékelésen alapulú interaktív játék segítésével.

  • A látogató egy nagy kijelzőn először egy rövid bemutató animáción keresztül megismerkedhet a szolmizációval és a szolmizációs kézjelekkel (do, re, mi, fá, szó, lá, ti).
  • Kezdésnek, gyakorlásként egy pár szolmizációs kézjelet kell elmutogatnia a képernyő előtt, amelyet a rendszerhez iillesztett mozgásfelismerő rendszer (Kinect) detektál.
  • Ezek után egyre nehezebb dallamok ("pályák") elmutogatása a cél. A felhasználó először láthatja a dallam kottáját, meghallgathatja a dallamot, egyszer megnézheti a hozzá kapcsolódó szolmizációs jeleket, majd indulhat a játék.
  • A felület segítségként előre jelzi, melyik szolmizációs hang fog következni, amelyet a felhasználónak mutatnia kell. Az eltalált vagy elrontott kézjeleket vizuálisan és hanggal is jelzi a rendszer. A dallam végén a felület megmutatja az adott dalban elért összepontszámot. A játék végén az eredmény a Zene Háza mobil alkalmazáson keresztül elmenthető a saját felhasználói profilba és megosztható a közösségi oldalakon.

Süketszoba

  • A kiálltás egy forgalmasabb, zajosabb pontján felállított installáció, amely teljesen kizárja a hangot, így a teljes csend ismerhető meg benne.
  • A látogató szinte csak a saját szívverését hallja, miközben kint zajonghatnak az emberek.