Itt az első szervezet, amelyik bojkottálja az NKA-t

Balog Zoltán, Fekete György
Budapest, 2015. március 13. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b), Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (k) beszélget a Pesti Vigadóban, ahol március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából kiváló művész, érdemes művész és Babérkoszorú-díjakat, valamint miniszteri szakmai díjakat adtak át 2015. március 13-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület a Nemzeti Kulturális Alapról szóló új törvénymódosítás miatt döntött úgy, hogy nem pályáznak a legfőbb kultúrafinanszírozó intézményhez, és tagot sem delegálnak. 
Vágólapra másolva!

Állásfoglalásukban egyértelművé teszik: amíg az NKA szakmai kollégiumait egyharmad arányban a Magyar Művészeti Akadémia tagjaival töltik fel, és amíg az MMA elnökének egyetértése szükséges a kollégiumok vezetőjének kinevezéséhez,

addig nem pályáznak az NKA-hoz.

"Az FKSE vezetősége úgy döntött, hogy a hatályba lépett törvénymódosítás fennálltáig nem pályázik a Nemzeti Kulturális Alaphoz" - írják.

Indoklásunk a következő: "Álláspontunk szerint a hazai viszonyok sajátosságai alapján kiemelten fontos a kultúra, ezen belül a képzőművészet állami támogatása, az NKA-t érintő törvénymódosítás azonban olyan helyzetet eredményez, amelyben a közpénzek újraelosztásának mikéntjét elfogadhatatlannak és aránytalannak tartjuk".

Nagy hatalmuk van: Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és az NKA elnöke, Fekete Györggyel, az MMA elnökével diskurál Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem is delegálnak

Az FKSE mint képzőművész szakmai szervezet idén is delegálhatott egy tagot az NKA képzőművészeti kollégiumába. A kollégiumok haramadát az új törvény értelmében független szakmai tagok, harmadát MMA-tagok, a harmadik harmadot pedig minisztériumi delegáltak adják.

Az FKSE azonban nem él a delegálási jogával.

Ezzel összhangban azt is egyértelművé tették nyilatkozatukban, hogy ha a minisztérium kérné fel őket arra, hogy ott legyenek a kollégiumban, akkor sem vállalnák el a tagságot.

Maguk helyett viszont független tagokat javasolnak, hogy megkíséreljék biztosítani az általuk "relevánsnak tartott nézőpontok képviseletét a bizottságban".

Eredménytelenül tiltakoztak

Több szakmai szervezet néz most szembe hasonló kérdésekkel, mint az FKSE. Ahogy azt tavaly év végén megírtuk, a Lex Feketének csúfolt törvénytervezet és az NKA átszabása ellen másfél tucat független szakmai szervezet tiltakozott, köztük a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar Színházi Társaság, a József Attila Kör, a Magyar Bábművészek Szövetsége, a Magyar Írószövetség vagy a Szépírók Társasága.

Balog Zoltán és Doncsev András, az NKA alelnöke egy decemberi sajtótájékoztatón Fotó: M.Schmidt János – Origo

A tiltakozó szervezetek között több olyan van, amelyet valószínűleg felkérték a delegálásra. Tehát dönteniük kell, hogy

  • delegálnak-e tagot az átalakított kollégiumba, amiben a független tagok kisebbségben lesznek,
  • illetve pályáznak-e az NKA által meghirdetett pályázatokra.

Az NKA szakmai kollégiumai évi mintegy 7 milliárd forintot osztanak szét, és bár az MMA is rengeteg pályázatot támogat évente, még mindig a magyar kultúrafinanszírozás legfontosabb intézményéről van szó.