Az Abortusz Turizmus Utazási Iroda arra született, hogy meghaljon

censored
Vágólapra másolva!
Azt akarják, hogy ne tenyészállatként kezeljék a nőket, hanem végre felnőtt emberként. A betiltott projekt alkotóit kérdeztük.
Vágólapra másolva!

„Takarodjatok ki a pinánkból!” – ez a felszólítás zongorakísérettel és egy egyszerű dallamra énekelve elhangzott az RTL KLUB híradójában nemrég, bár a pina szót kisípolta a televízió.

A pináról éneklő lány nem kívánt többet mondani a kameráknak, sem más lapnak. Ez a performansz nyilván önmagában magyar tévéhíradó-történeti esemény, de ennél többről van itt szó.

De miről is?

A betiltásról szólól sajtótéjkoztatót ezzel a képpel tették fel Facebook-ra Forrás: Facebook Patent

A magyar hatóságok nemrég betiltottak egy honlapot, ami arról gyűjtött össze tényeket, hogy a különböző európai országokban más szabályozás alá esik a terhességmegszakítás és fogamzásgátlás, ahogy az árak is különböznek. A honlap neve Abourtourism volt, és az összegyűjtött információkat úgy tálalták, mintha az Abortourism egy utazási iroda lenne.

Egy screenshot a honlapról. Térképen ábrázolták az alapinformációkat Forrás: Origo

Persze egyáltalán nem voltak azok, semmilyen üzleti tevékenységet nem végeztek. Az Aborturism valójában egy non-profit társadalmi kezdeményezés, amit fiatal művészek hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az országonkénti eltérő abortuszszabályozás korlátozza a nőket testük feletti és méltóságukhoz fűződő joguk gyakorlásában. A projektnek a Patriarchátust Ellenzők Társasága és a Fiatal Képzőművészek Egyesülete adott intézményi keretet.

Bizonyos információk még elérhetők a honlapon Forrás: Origo / Abortourism

Budapest Főváros Kormányhivatala egy az Aborturism honlapon közzétett dokumentum szerint arra kötelezte az egyesületet, hogy távolítsák el a honlap tartalmát az internetről. Az egyesület fellebbezését a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság utasította el, lényegében azzal az indokkal, hogy a honlap túllépi a tájékoztatás, információátadás kereteit. Tehát reklámnak tekinthető, a terhességmegszakítás reklámozását pedig tiltja a törvény, függetlenül attól, hogy a terhesség-megszakítást végző intézmény vagy intézmények reklámozásra kerülnek-e.

A honlapon található, az oldal tartalmának eltávolításra felszólító dokumentum első oldala Forrás: abortourism.com

A honlap nem nevezett meg konkrét intézményeket és szolgáltatást, ugyanakkor információt közölt arról, hogy adott városban mennyibe kerülhet egy terhességmegszakítás. A fellebezés során az Egyesület azzal érvelt, hogy nem igazi utazási irodáról van szó, az Egyesület "fiktív tájékoztatása" nem minősíthető "definiált gazdasági reklámnak".

A hatóságnak van érzéke a széphez

Bár a honlap készítői sajtótájékoztatót hirdettek a betiltás után, mégsem adtak interjút sem az RTL KLUB-nak, sem más kisebb lapnak. A honlapra viszont kitettek egy nyilatkozatot, amiben ezt írják: „sokszor tépelődünk azon, hogy művészetünk csupán disznók elé szórt gyöngyök, hogy érzékenyen megformált üzeneteink a kortárs társadalomról az érdektelenség és az értetlenség vákuumába vesznek, de szerencsére a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársainak van érzéke a széphez, és a művészihez”.

Közleményüket így zárják: „Megköszönjük a még több médiafigyelmet, és a lehetőséget, hogy mint „betiltott mű” beírjuk magunkat a jövő tankönyveibe, valamint a lehetőséget annak megmutatására, hogy a kortárs művészet eszköztára mennyire izgalmas lehet. Lana Del Rey után szabadon, az Abortusz Turizmus Utazási Iroda arra született, hogy meghaljon. Köszönjük a gratulációkat.”

Lana Del Rey az utóbbi évek egyik legnagyobb amerikai sztárja, 2015-ben ő volt a legtöbbet játszott előadó a Spotify-on az Egyesült Államokban, és a negyedik világszerte. Számai gyakran tragikus szerelemről szólnak és a mainstream popzenéhez képest szomorkás, melankolikus hangulatúak.


Del Rey-t többször nevezték antifeministának, ő maga egy interjúban azt mondta a feminizmusról, hogy számára az nem egy érdekes koncepció, és őt jobban érdeklik a például az emberiség intergalaktikus lehetőségei. "Ha valaki felhozza a feminizmust, úgy érzem, Istenem, ez engem nem érdekel" - mondta.


Később visszautasította az antifeminizmus címkét, és azt mondta, hogy azért sem érdekes számára a feminizmus, mert nem ismeri a történetét. "Számomra az igazi feminista az a nő, aki azt csinálja, amit akar" - tette hozzá.

Mi ugyan nem gratuláltunk a művészeknek,

de sikerült elérnünk őket, és feltenni pár kérdést a projekt mögött álló, névtelenségbe burkolózó aktivistáknak.

A betiltás tényét sikernek vagy kudarcnak könyvelitek el?

Egyértelműen sikernek. Lásd az Ubert és a taxisokat, ahogy elkezdtek tüntetni, megugrott az Ubert használók száma.

„Takarodjatok ki a pinánkból!” - ez elhangzott az RTL KLUB híradójában. Milyen hatást lehet elérni szerintetek egy ilyen megszólalással?

Például el lehet jutni az emberekhez, hiába ignorálja a média a sajtóközleményünket.

A takarodjatok szóban kire vonatkozik a többes szám második személy?

A felszólítás nagyon széles réteghez szól, mert igen sok illetéktelen matat vagy szeretne matatni a pinánkban. A megszólítottak közé tartoznak:

  • Azok a politikai szereplők, akik korlátozzák a nők fogamzásgátló eszközökhöz és abortuszhoz való hozzáférését, és primitív suttyó módon a női kiteljesedés legmagasabb szintjének a gyerekszülést írnák elő.
  • A női test és annak reproduktív képessége feletti állami kontroll egészségügyi csápjai: a férfiuralmat fenntartó nőgyógyászati- és szülészeti gyakorlat minden szereplője, akik felesleges és invazív vizsgálatokba zsarolnak bele egészséges, tünetmentes nőket és igen nagy arányú felesleges beavatkozással (például felesleges gátmetszésekkel) csonkítják meg rengeteg nő testét.
  • A női testet esztétikai funkcióra redukáló szépségipar fenntartói, beleértve a plasztikai sebészet szektorát és azon belül is az ún. esztétikai nőgyógyászatot, amely belénk akarja szuggerálni, hogy már a pinánk sem nézhet ki akárhogy, ha "igényes nők" szeretnénk lenni.
  • Az ún. szexipar fenntartói, beleértve a női test megalázását és az erőszakot mintának beállító pornóipar kínálati és keresleti oldalát, valamint a prostituáltak futtatóit és fogyasztóit.
  • Az intézményesült kötelező heteroszexualitás és a nők kötelező "befogadói" funkcióját felböfögő pszichológusok, szexuálpszichológusok és szexológusok.
  • A nők öntárgyiasítását propagáló női magazinok és reklámok készítői.

Összefoglalva: minden állami-, kereskedelmi- és magánszereplőnek szól, amely a hatalmi asszimetriát igyekszik fenntartani, hogy szaporítószervvé illetve férfiak igényeit kielégítő szexuális segédeszközzé aljasítsa a nőket. Takarodjanak ki a pinánkból és menjenek helyette mondjuk a halál faszára.

A nyilatkozatban egy csomó adatot felsoroltok, mindegyiket forrás nélkül. Például: „Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját”. Vagy: „A nőket érő erőszak elkövetői az esetek túlnyomó többségében partnerek vagy volt partnerek”. Ezek az adatok honnan származnak?

Innen.

Mi lenne a legfontosabb intézkedés, ami szerintetek javítana a magyar nők reproduktívitáshoz, tehát a termékenységhez és fogamzáshoz kapcsolódó jogi helyzetén?

Ha végre felnőtt emberként kezelnének minket, nem tenyészállatként. Na és ha kitakarodnának végre a pinánkból. Ha végre elfelejtenék ezt a baromságot, hogy nőnek lenni valami betegség, ami folyamatos kontrollra és gyámolításra szorul.

Hogyan látjátok, a projekt egy évvel ezelőtti kezdete óta milyen irányba mozdult el a közbeszéd a nőkkel, anyasággal és az abortusszal kapcsolatban?

Jó lenne tudni, hogy a felháborodáshullám a kormánynak szól-e, vagy tényleg a nők kizsákmányolásának.

Vannak olyan külföldi feminista kollektívák, akiknek a tevékenységére mintaként tekintetek?

A HYSTERIA, a Feminist Current, a glosswatch blog, természetesen a www.womenonweb.org, www.womenhelp.org és az abortion support network.

Ez a 72 órás esemény utáni tablettákról szóló aloldal most is elérhető a honlapon Forrás: abortourism.com

Új aktivista eszközkészlet

Az Abortourism készítői a TranzitBlognak azt mondták majdnem egy éve, hogy az oldal célja – amellett, hogy problematizálja a nők reprodukciós jogait és az ehhez kapcsolódó gyakorlatokat – a kísérletezés egy új aktivista eszközkészlettel, ami alkalmas arra, hogy ebben a témában meg lehessen szólalni.

Hogy mi ennek a kísérletnek a jövője, nem tudjuk.

Mindenesetre az biztos, hogy a kollektíva a Reproduktív blogon folytatja a nőkkel és egészségpolitikával kapcsolatos problémák tematizálását, egészen más hangnemben. Ezen a felületen elsősorban a témában született külföldi cikkeket fordítanak magyarra, a legfrissebb írás a női viagráról szól.