Zombik és pestisdoktorok lepik el Velencét

velencei karnevál
A costumed reveller wearing a mask depicting Munch's famous painting "The Scream" poses near St Mark's square during the carnival on February 21, 2014 in Venice. The 2014 edition of the Venice carnival is untitled " Wonder and fantasy nature" and runs from February 15 to March 4, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Velence egész évben felkapott úti cél, farsang idején azonban a szokásosnál is zsúfoltabb. Két és fél hét alatt csaknem 3 millió turista özönlik a városba, hogy színes kosztümökben és maszkokban idézze meg a hely hagyományait, és bulizza ki magát a böjt kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

Végéhez közeledik a velencei karnevál. A nagy mulatozás január 23-án kezdődött és február 9-én, Húshagyókedden ér véget. A hangulat azonban csak az utolsó hétvégén hág a tetőfokára. Ekkor rendezik meg a „la maschera più bella”-versenyt, amelyen

a legszebb maszkot díjazza a híres divattervezőkből álló nemzetközi zsűri.

A karneválozásnak hatalmas múltja van Velencében. A várost csaknem ezer éve vezető Vitale Falier dózse már egy 1094-es levelében megemlítette a böjt előtti spontán mulatozásokat. A középkori karnevál nemcsak a kicsapongásról szólt, hanem a merev társadalmi hierarchia átmeneti felfüggesztéséről is.

Munch híres Sikolya is megelevenedik Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Farsang idejére ugyanis megszűntek a különbségek az emberek között, és pár napra vagy hétre minden és mindenki kifigurázhatóvá vált. Ebben segítettek a változatos maszkok is, amelyek a város egyik fő védjegyévé váltak az évszázadok során.

Hiába vannak középkori gyökerei, a velencei karnevál csak a reneszánsz idején intézményesült. Először Itália-, majd Európa-szerte is elterjedt a híre, és végleg beépült a kikötőváros nemzetközi imidzsébe.

A velenceieken elhatalmasodó maskaraláz a 18. századra érte el a csúcspontját.

Ekkor már nemcsak a farsangi időszakban hordták a jelmezeket és maszkokat, hanem hat hónapon keresztül ebben jártak a város polgárai, előkelőségei és szélhámosai.

Betiltva majd újratöltve

Ennek a különös, egész éven át tartó jelmezbálnak a Velencei Köztársaság bukása vetett egy csapásra véget. Ausztria királya 1797-ben megszüntette az akkor már rangos farsangi fesztivált, és szigorúan betiltotta a maszkok nyilvános viselését. A velencei karnevált csak 1979-ben, majd két évszázados szünet után élesztette újra az olasz állam, mára viszont ismét az ország egyik legjelentősebb turisztikai eseményévé nőtte ki magát.

Egyetemisták hozták újra forgalomba Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A művészi kivitelű maszkokat és a kosztümöket velencei egyetemisták hozták újra forgalomba. Persze hamar külön kis iparág épült rá, így a karneválozók most már kedvükre válogathatnak a tradicionális és az újító szellemiségű álarcok és jelmezek között. Minden van itt, a reneszánsz Commedia dell’ Arte klasszikus típusaitól kezdve, zombikon keresztül, Edward Munch megelevenedett sikolyáig.

Pestisdoktor

A velencei karnevál egyik legjellemzőbb maszkja nem Velencéből származik, és még csak nem is karneváli maszkként kezdte karrierjét. A bizarr, madárszerű álarcot Charles de Lorme, egy 17. századi francia orvos fejlesztette ki, hogy megvédje magát és kollégáit a fertőzéstől a pestisesek gyógyítása során.

Gyógynövényeket helyeztek a csőrbe Forrás: AFP/Damien Meyer

Az ijesztő megjelenést kölcsönző fehér csőr nemcsak arra volt hivatott, hogy elűzze a gonosz szellemeket, hanem egészségügyi funkciója is volt. Gyógynövényeket helyeztek a belső üregébe, így erősítette az immunrendszert és növelte a doktorok túlélési esélyeit.

Colombina

A Colombina szó olaszul "kis galamb"-ot jelent, de így hívják a commedia dell’ arte egyik állandó karaktertípusát, a komikus szolgálólányt is. A figuráról elnevezett félmaszk csak az arc felső részét takarja, és gyakran díszítik arannyal, ezüsttel, kristállyal vagy színes tollakkal.

A 20. században bukkant fel először Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A legenda szerint eredetileg egy híres színésznő számára tervezték, aki még a velencei szokások kedvéért sem akarta teljesen elfedni gyönyörű vonásait. Valójában ez a maszktípus a 20. század végén újjáélesztet karneválokon bukkant fel először.

Bauta

Az egyik legelterjedtebb és legrégibb maszk a félelmetes bauta. Eredetileg fekete, majd fehér volt, ma pedig gyakran aranyozottan láthatjuk. Szájvonala hiányzik, ám épp ettől válik olyan fenyegetővé. Különösen a háromszögletű kalappal és a fekete köpennyel együtt hatásos, amivel általában hordják.

Háromszögletű kalappal hordják Forrás: robertharding/Sergio Pitamitz/Sergio Pitamitz

Volt idő, amikor csak az arisztokratáknak állt jogában bautát hordani, később azonban demokratizálódott az álarc viselése, így szegények és gazdagok, férfiak és nők egyaránt felölthették. Népszerűségét bizonyára tivornya-kompatibilis kialakításának is köszönheti:

Domino

A Domino az egész arcot takaró fehér maszkot jelenti. Mivel nincs szájhasítéka, elváltoztatja a hangot, ami segít megőrizni viselője inkognitóját. Eredetileg csuklyás köpennyel együtt hordták. Nevét a latin "Benedicamus Domino!" ("Magasztaljuk az Urat!") mondatról kapta, amellyel a misét zárták régen. A kosztüm eredeti célja a papi réteg kifigurázása volt. Ez a maszktípus nagyon népszerű manapság karneválkor.

A papi réteg kifigurázására szolgált Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Zanni

A Zanni maszk hosszú orrával kissé a pestisdoktoréra emlékeztet, de valójában egy újabb jellegzetes commedia dell' arte figuráról van szó: A nincstelen, lenézett, ám agyafúrt szolgáról, akitől a szélhámosság sem áll messze. A hosszú orr mellett olykor a lapos homlok és az előreugró szemöldök jellemzi.

Az agyafúrt szolgát szimbolizálja Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Harlekin

Harlekin Zanni karakteréből vált le, és mára a legismertebb karneváli figurává nőtte ki magát. Ő a bohócok és a pantomimosok őse, aki mindig vidám és játékos, de nem épp az eszéről híres. Kezdetben szakadt ruhákat viselt, de később a rombuszmintás, színes öltözék lett a védjegye. Maszkja általában fekete, homlokán egy vörös folttal, ami a léhaság következményét, egy nagy kelést jelképez.

Zombik is vannak

Persze nem csak klasszikus maskarákban érkeznek az emberek a karneválra, soken modern öltözetet választanak. Érdemes vigyázni, mert a tömegben akár élőhalottakkal is összefuthatunk.

Vigyázni kell a zombikkal Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Andrea Spinelli

Szavazzon!

Ön melyik maszkban menne a karneválra?