Kiperelték a Szépművészetiből, hol tárolta a festményeit

2016.02.09. 15:05

Az Átlátszó másfél évig pereskedett azért, hogy a Szépművészeti Múzeum elmondja, pontosan hol voltak hónapokig azok a nagy értékű műkincsek, amiket Halkó Gabriella cége kölcsönzött a múzeumból. Most elárulták a címet.

Az Átlátszó most közzétette a bíróság jogerős döntését követő hivatalos tájékoztatást, ami szerint a képek a

a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. számú lakásban voltak.

Ezt a lakást hivatalosan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérli az önkormányzattól, ezt először az RTL Klub híradója hozta nyilvánosságra.

Habony Árpád volt anyósa bérli hivatalosan a lakástForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jáksó, Halkó, Habony

Halkó Gabriella Jáksó László egykori élettársa, aki Habony Árpád közeli ismerőse. Halkó január végén lett a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója, erről itt írtunk

Korábban a vs.hu írta meg: "Jáksó László és Halkó Gabriella kft.-je a Szépművészeti Múzeumtól összesen 300 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményeket kölcsönzött mindössze 15 ezer forintos havi díjért. A műkincseket az egyik cégtulajdonos magánlakásában állították ki."

A cikkben az is szerepelt, hogy "a Brand Lab Tanácsadó Kft.-t Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó húgától, Habony Máriától vette meg 2010-ben Jáksó László és Halkó Gabriella, és a mai napig ők a tulajdonosok.”

A művek között van például két Antonio Diziani-kép, a Nimfa tájban és a Szatír tájban, illetve két Francesco Simonini-festmény, a Csatajelenet és Csatajelenet II.. A képek a nemzeti vagyon részét képezik.

A Jupiter Ámor diadalmenetében című festmény is a képek között voltForrás: Wikimedia / Szépművészeti

Havi pár ezer

A cím nyilvánosságra kerülése után Juhász Péter, az Együtt párt alelnöke, V. kerületi önkormányzati képviselője levélben jelezte a Szépművészeti Múzeumnak, hogy egy festményüket szeretné kibérelni.

"Az imént értesültem arról, hogy némi készpénzért bárki bérelhet önöktől képet a lakásába dekorációnak. Nekem nagyon megtetszett Albrecht Dürer A sárkány láncra verése; Látomás az új Jeruzsálemről című képe, így kérem, azt részemre bérbe adni szíveskedjenek. Kérem, értesítsenek a bérlés feltételeiről, havi pár ezer forintot szívesen áldoznék rá" - írta levelében, amit Facebook-oldalán tett közzé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK