Májusban már tudni fogjuk, mi lesz a Ligetből

Baán László, nemzeti múzeum, seuso -kincsek
Interjú Baán Lászlóval a Nemzeti Múzeum igazgatójával a Seuso-kincsek hazahozataláról 2014. március 31-én.
Vágólapra másolva!
Baán László állítása szerint májusra lezárul a Városliget tájépítészeti és a Néprajzi Múzeum építészeti pályázata.
Vágólapra másolva!

Május közepére pontosan látni fogjuk, hogyan fog kinézni a Liget 2019-ben, amikor elkészül a projekt - fogalmazott a miniszteri biztos. Ennek hiányában születhettek tévképzetek - emlékeztetett Baán László.

Baán szerint tévképzetek születhetnek Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

A Városliget zöldfelülete nőni fog: 60-ról 65 százalékra, ez jól látható majd vizuálisan is a tájépítészeti pályázat után, ahogyan az is, hogy ma még nem létező, új rekreációs funkciókkal is gazdagodik a park - mondta.

A miniszteri biztos szerint ma a Városliget faállománya mintegy 6500 egyedből áll, ennek néhány százaléka beteg, balesetveszélyes, ezeket ki kell vágni és pótolni kell, ahogy a Ligetben sem lesz olyan fakivágás, amely ne járna együtt teljes értékű pótlással. A felszíni parkolók megszűnnek majd a parkban, helyettük térszint alatti parkolókat alakítanak ki, mintegy 2000 férőhellyel.

Világszínvonal, zöldfelület

Három olyan új épület létesül a régiek megújítása mellett, amelyek világszínvonalon fogják bemutatni a magyar kultúra értékeit - közölte. A Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo-irodaházak helyére épül. Az irodaházak ma 2500 négyzetmétert foglalnak el a Ligetből, egy 10 ezer négyzetméteres elkerített, elzárt területen. A Magyar Zene Háza szintén 2500 négyzetméter alapterületű lesz, de körülötte az elzárt területet visszaadják a Liget látogatóinak, így 7000 négyzetméterrel nő majd a bejárható zöldfelület - mondta el a miniszteri biztos, aki az Origónak adott február közepi miniinterjújában tette egyértelművé, hogy eszébe sem jutott a lemondás amiatt, hogy kiderült, ő volt Habony Árpád esküvői tanúja, ráadásul az esküvő utáni bulit a Szépművészeti Múzeumban tartották 2007-ben.

Baán most kiemelte, maga a Magyar Zene Háza is különleges épület lesz, a világhírű Fudzsimoto Szu munkája, és részben a magyar zene történetét fogja bemutatni izgalmas, interaktív módon, másfelől rengeteg, zenéhez kapcsolódó rendezvénynek ad majd helyet.

Zenei csodák palotája

Bár a Városliget Zrt. azt kommunikálja, hogy folyamatosan dolgoznak az épület „tartalmán", azt nem igazán tudni még, hogy pontosan mi lesz benne. A kérdésnek még január végén jártunk utána, akkor többek között azt tudtuk meg, hogy a Magyar Zene Háza amolyan zenei "Csodák Palotája" lesz, tele mindenféle kütyüvel és ketyerével, interaktív cuccokkal, installációkkal, kezelhető multitouch felületekkel.

Batta András, a Magyar Zene Háza munkacsoport vezetője korábban elmondta, hogy nagyrészt kidolgozták már az állandó kiállítás tematikáját is. Az interaktív, élményközpontú tárlat szórakoztatva kívánja tanítani a felnőtteket és a fiatalokat egyaránt, miközben áttekinti a hang természetét, az ember és a hang viszonyát, a hangképzés technikáit, majd a zene történetét a természet hangjaitól a 20. század végéig.

A Városliget Zrt. egy korábbi közleménye szerint átlátszó színpad is lesz: "a kapcsolódó szabadtéri színpaddal együtt olyan érzetet kelt majd, mintha a zenészcsoportok a parkban muzsikálnának."

A zenetörténeti séta pedig "a természet hangjait utánzó ősi mágiából indul, elidőz az öt világvallás zenéjénél, megáll különböző zeneileg fontos időszakoknál."

A Magyar Zene Háza részlete Forrás: Liget Projekt

A Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria terveit a japán SANAA építésziroda készítette, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén épül, ennek a pályázatnak az eredményhirdetése májusra várható - számolt be Baán László.

Három épületet kipöccintettek

A Néprajzi Múzeumnak egyszer már volt egy elfogadott épületterve, ám azt hirtelen kiejtették a projektből, és új pályázatot írtak ki. Ezzel együtt vették ki a projektből a két kockaépületet is, a fotómúzeumot és az építészeti múzeumot. A projekt változásairól azután írtunk hosszabban, hogy a kormány rábólintott a beruházásra tavaly év végén.

Nem megy simán

Az utóbbi napokban nagy port kavart, hogy a Ligetben megkezdték a bontási munkálatokat és a fák kivágását. Civilek és ellenzéki pártok aktivistái nemzeti színű szalagokkal kerítették körbe a kivágásra ítélt fákat tiltakozásképpen, később írók olvastak fel a Ligetben, hogy felemeljék a hangjukat a projekt ellen.

Fák kivágása ellen tiltakoztak a Városligetben Fotó: M. Schmidt János - Origo

Ugyanakkor a másik oldal is aláírásgyűjtésbe kezdett, többek között György Péter esztéta és Lakatos Márk stylist is kiállt a Liget átalakítása mellett.