Vallomást tett az Afgán lány tolvaja

Steve McCurry fotókiállítás a Műcsarnokban 2016 február 24-én
Steve McCurry fotókiállítás a Műcsarnokban 2016 február 24-én
Vágólapra másolva!
Beismerő vallomást tett Bree DeStephano, aki 200 ezer dollár értékben lopott fotókat a világ egyik legnevesebb fotóriporterétől, Seve McCurrytől. Az eltűnt képek nagy része még mindig nincs meg.
Vágólapra másolva!

A nőt még tavaly júniusban tartóztatták le, de csak most ismerte el a bűncselekményt. DeStephano úgy férkőzhetett a képek közelébe, hogy a fotós stúdiójában dolgozott alkalmazottként.

Legalább 28 értékes fotót lopott el és adott tovább, amiből 22 még mindig nem találtak meg a nyomozók

- írja az Artnet News.

Az Afgán lány is köztük volt

Az elemelt fotók között volt McCurry leghíresebb portréja, az Afgán lány egyik nyomata is, amely a National Geographic címlapjáról indult világhódító útjára 1985-ben. Az eltűnt képek összértéke meghaladja a 200 ezer dollárt, vagyis csaknem 55 millió forintot.

Az afgán lány Budapesten is járt nemrég Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azonnal tudta, hogy erre van szüksége

„Afganisztánban épp háború dúlt, én pedig az afgán–pakisztáni határon állomásoztam, hogy a menekültek helyzetéről tudósítsak. Borzalmas állapotok uralkodtak, tízezrek éltek koszos és nyomorúságos sátrakban, ahol sem elektromosság, sem vízvezeték nem volt. Az egyik táborban járva egyszer csak gyereknevetést hallottam, és kiderült, hogy egy kislányok számára felállított ideiglenes osztályteremből jött.

Először eltakarta az arcát, aztán a tanárnő megkérte: mutassa meg magát, hogy a világ megismerhesse az ő és a hozzá hasonlók történetét. Ekkor hirtelen leeresztette a kezeit, és belenézett a lencsébe, így készült el a kép” – mesélte el a fotó történetét az Origónak adott interjújában McCurry, akinek nemrég volt kiállítása a Műcsarnokban.