Vágólapra másolva!
A tatai Esterházy-kastély felújítása a tetőcserével kezdődött meg a napokban. Hazai forrásból és uniós támogatással újítják fel az eddig sárga kastélyt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kastélyprogram részeként újítják fel a 250 éves tatai kastélyt. A kiskastély tetőszerkezetének állagmegóvását kezdték el a napokban, ez hazai forrásból történik, majd uniós támogatással újulhat meg teljesen a főépület és a kiskastély déli szárnya. Az egyik leglátványosabb változás, hogy az eddig teljesen sárga kastély a felújítás után már fehér lesz. Ennek egészen egyszerű oka van: a falkutatások közben

festett homlokzatot találtak, ráadásul hat rétegben.

A tervek szerint látogatóközpontot alakítanak ki a főépület déli szárnyában, ehhez egy külön rendezvénytermet is kialakítanak. Arra számítanak, hogy esküvők és családi rendezvényekre bérlik majd ki a rendezvénytervet. Érdekesség, hogy a termekben az Esterházy-család női tagjainak életútját felidéző kiállítást rendeznek be, emellett pedig lesznek diplomáciatörténeti tárlatok is.

A kastély a felújítás után teljesen fehér lesz. Forrás: Wikimedia Commons

Michl József tatai polgármester azt mondta, a beruházás 1,5 milliárd forintba kerül majd, de ez csak az első ütemnek tekinthető, ugyanis a teljes épületegyüttes megújuljon, még 3 milliárd forint kellene.

A tatai Esterházy-kastély építése

Esterházy Miklós testőrkapitány 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanabban az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. Az Esterházy-kastély az Öreg tó melletti romantikus parkban 1765 és 1780 között épült fel, késő-barokk stílusban.

A kastély egyik különlegessége az eredeti állapotban megmaradt aranyozott és festett faburkolatú, királyi díszebédlő, valamint a hollandi csempés és márványfürdőszoba. A kastély több helyiségében eredeti állapotban maradtak meg a kandallók, a kályhák és a gipszstukkók.

A napóleoni harcok elől a tatai kastélyba menekült I. Ferenc osztrák császár és magyar király és felesége, Ludovika királyné. Hetekig a kastélyban laktak, és az uralkodó itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró bécsi, más néven schönbrunni békét.

1848-49-ben a kastélyban éjszakázott Windisgrätz és Haynau, 1897-ben Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban a Tata környéki "Császármanőver" elnevezésű hadgyakorlat idején. 1921 októberében itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.