Soha nem látott kincsekkel ünneplik a koldusok védőszentjét

2016.06.14. 16:06

Páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze Pannonhalmán és Szombathelyen a Szent Márton és Pannónia címmel a Szent Márton-év keretében megrendezett kiállításra.

A kiállítás a Pannóniában született szent emlékévének kiemelt eseménye: híres régészeti leletekkel és számos aranytárggyal mutatja be a provincia történetének közel ötszáz évét. 

Szent Mártont, a római katonából lett tours-i püspököt a Pannonhalmi Főapátság és szülővárosa, Szombathely is ünnepli, így a kiállítás is két részből épül fel. A szombathelyi rész az Iseum Savariensében nyílt, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét, míg a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton, a keresztény szerzetes és püspök kora, valamint az azt követő századok elevenednek meg.

Várszegi Asztrik püspök úgy fogalmazott, hogy Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa:
A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton.A június 3-tól őszig látogatható tárlat a korszak kulturális és művészeti értékeit újszerű megoldásokkal hozza közelebb a látogatókhoz. A legkülönlegesebb tárgyak 3D nyomtatóval készült másolatát például bárki a kezébe foghatja, aki ellátogat a kiállításra.

Szalagfonattal és állatornamentikával díszített korongfibula az avar korbólForrás: Szent Márton és Pannónia / Áment Gellért