Megérkezett a Chagall-kép a Nemzeti Múzeumba

Budapest, 2016. június 15. Marc Chagall Mere et enfant (Anya gyermekével) című alkotása a Magyar Nemzeti Múzeumban, Budapesten 2016. június 15-én. Az alkotás a Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete címmel június 23-án nyíló kiállításra érkezett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már ki is csomagolták a szerdán érkezett alkotást a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az Anya gyermekével című kép része lesz a múzeum június 23-án nyíló kiállításának, amelyet az 56-os forradalom hatvanadik évfordulójára állítottak össze. 
Vágólapra másolva!

Chagall 1956-ban készítette a grafikát, és a forradalom borzalmait olyan szimbólumrendszerben fogalmazta meg, melyet valószínűleg a legtöbb európai ember megért: a képen békegalamb óv egy gyermekét ölelő anyát egy égő város mellett. A Nemzeti Múzeum a Chagall-képet a nizzai Nemzeti Marc Chagall Múzeumtól kölcsönözte. A litográfiát egyébként ezelőtt még soha nem állították ki Magyarországon.

Gödölle Mátyás hosszú kutatás után bukkant rá a nizzai múzeum katalógusában.

Marc Chagall Mere et enfant (Anya gyermekével): a litográfián látszik az anya, a gyermek és a békegalamb is Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csorba László, a Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója azt mondta, az 1956-os forradalom emlékének szóló kiállítás sajátos párbeszédet jelenít meg a forradalomról szóló képzőművészeti alkotások és történeti tárgyak segítségével. Elmondta, hogy az eseményeket átélő képzőművészek, akik megtapasztalták a lelkesedést, az utcai eseményeket, gyakran a halált is, sokszor azonnal rajzolni, festeni kezdtek.

Gál Vilmos főmúzeológus mutatja a Chagall-képet Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kiállítás több mint 300 alkotást mutat majd be, amelynek legnagyobb részét a Sümegi György művészettörténész gyűjtötte össze az elmúlt évtizedekben. Ezt a gyűjteményt vásárolta meg néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Múzeum azzal a szándékkal, hogy a forradalom évfordulóján kiállítja.

Csorba László igazgató elmondta, hogy június 23-tól

Sümegi György gyűjteményét más intézményektől kölcsönzött műalkotásokkal egészíti ki a Nemzeti Múzeum, és ezekhez történeti tárgyakból készít izgalmas installációs környezetet. A Múzeumkertben például egy T-34 harckocsi emlékeztet majd arra, hogy a forradalom idején a szovjet tankok a kertbe is benyomultak.