Új vezetője van a Nemzeti Múzeumnak

Varga Benedek
Budapest, 2015. február 12. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója 2015. január 29-én. A 2015-ös nemzetközi Semmelweis-emlékévben ünnepli megnyitásának 50. évfordulóját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM), amely idén többek között saját történetét feldolgozó, rendhagyó kiállítással is készül. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Beiktatták a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatóját: Varga Benedek megbízatása öt évre szól.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kinevezés átadásán arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum a magyar nemzeti önismeret egyik legfontosabb intézménye. Szerinte ez

ezért az új főigazgatótól nem egyszerűen az intézmény vezetését várják. A Nemzeti Múzeumnak a múzeumi életben vezető szerepet kell játszania, és a világ magyarságához és a turistákhoz egyaránt kell szólnia.

Balog Zoltán szerint

az MNM nagy fejlődési lehetőségek előtt áll:

július 16-án hirdetik meg a kertrekonstrukciós pályázatot, hogy a legendás Múzeumkert ismét megfelelhessen múltjának. Mivel az Országos Széchényi Könyvtár nem költözik a Budai várból a Pollack Mihály térre, lehetőség nyílik arra is, hogy az ott álló történelmi épületekben a múzeum kutatóközpontjai működhessenek.

Balog Zoltán most is megerősítette, hogy Csorba Lászlóval, a nyugdíjkorhatárt elért, leköszönő főigazgatóval további együttműködést tervez.

Varga Benedek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A új főigazgató pedig arról beszélt, hogy tavaly 9,7 millióan látogattak el magyar múzeumokba - többen, mint ahányan a magyar színházakba vagy magyar filmek vetítéseire. Ez az érdeklődés szerinte felelősséget is jelent a múzeumok számára, és

a mai intézményeknek reagálniuk kell a 21. századi közönség igényeire.

Szolgálniuk kell a "kulturális rekreációt", miközben bemutatják a legújabb tudományos eredményeket, és felülírják az áltudományos hiedelmeket.

Varga Benedek 2008-tól a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója volt, 2015 januárjától pedig az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.