Másfél millió fontot dobtak össze a britek I. Erzsébetért

I. Erzsébet
Vágólapra másolva!
I. Erzsébet több mint 400 éves portréját sikerült Nagy-Britanniában tartani egy hatalmas, szerencsejátékkal egybekötött pénzgyűjtési akcióval. A nagyközönség 1,5 millió fontért vásárolt lottószelvényeket, a fennmaradó 8,5 millió fontot pedig jótékonysági szervezetek és művészeti alapítványok ajánlották fel. 10 millió kellett ahhoz, hogy a festmény Nagy-Britanniában maradhasson.
Vágólapra másolva!

A festmény eddig Francis Drake, híres tengerész leszármazottjainak tulajdonában volt, tőlük került most köztulajdonba a híres 1590-ből való portré.

Az angol reneszánsz mestermű a spanyol armada fölött aratott 1588-as diadala fényében ábrázolja a királynőt. A portré több változatban készült el annak idején, a fennmaradt három változat egyikének restaurálására indítottak idén közadakozást.

I. Erzsébet híres Armada-portréjának egyik változata Forrás: Wikimedia Commons

Ha nem sikerült volna elérni a kitűzött 10 millió fontos (körülbelül 3,7 milliárd forintos) célt, a tulajdonosok valószínűleg eladták volna a festményt, és így

akár külföldre is kerülhetett volna.

A restaurált alkotást a greenwichi múzeumokhoz tartozó Queen's House-ban, I. Erzsébet szülőhelyén állítják majd ki - írja a Guardian. I. Erzsébet az ötvenes éveiben járt, amikor modellt ült az Armada-portréhoz, amely nagy mérete és fekvő formátuma miatt is különleges. Általános vélekedés szerint a festményt Francis Drake rendelte.