Vágólapra másolva!
Egy kilogramm súlyú, egyedi, színezüst érmet ajándékozott ünnepélyes keretek között a Magyar Éremkibocsátó Kft. a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült különleges érem a REJT/JEL/KÉPEK '56 - A forradalom titkos művészete című kiállítás részeként szeptember 6-tól látható a múzeumban.
Vágólapra másolva!
Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Forrás: MTI / Illyés Tibor

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az érem ünnepélyes átadásán azt mondta a múzeum REJT/JEL/KÉPEK '56 - A forradalom titkos művészete című időszaki kiállításáról, hogy az azért különleges, mert

megnyitása óta folyamatosan bővül és gyarapodik,

és, mire elérkezik a finisszázshoz, még gazdagabb lesz, mint amilyennek a kurátorok eredetileg megálmodták. Emellett nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kiállítás bezárása után a múzeum egyébként is erős éremtárát gazdagíthatja majd a tárlaton most elhelyezett, különleges érem.

Zakariás Fruzsina, a Magyar Éremkibocsátó Kft. cégvezetője és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Forrás: MTI/ Illyés Tibor

Zakariás Fruzsina, a Magyar Éremkibocsátó Kft. cégvezetője az ajándékozás örömének leírásával kezdte beszédét. Mint elmondta,

az éremkibocsátónak tavaly nyílt először lehetősége egy kilogramm súlyú színezüst érem kiadására.

Abból kiindulva, milyen óriási népszerűségnek örvendett a gyűjtők körében a Szent Koronát és a koronázási ékszereket ábrázoló érmük, úgy döntöttek, hogy a különleges, egykilós éremre is ezek a motívumok kerülnek majd. Később pedig úgy határoztak, hogy a numizmatikusok számára még különlegesebb egyes sorszámú érmet a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezik el, ugyanis a múzeum numizmatikus szakértőitől rengeteg segítséget kaptak a munkájukhoz az elmúlt 5 évben. Az érem a Palást-terembe, abba a vitrinbe került, ahol 2000-ig az eredeti Szent Koronát őrizték.

A Szent Koronát ábrázoló díszéremből 99 került forgalomba, és a gyűjtők lelkesedésének hála, idén is lehetőség nyílt egy hasonló, egy kilogrammos érem kibocsátására.

„Az idei évben nem is nagyon volt kérdés, hogy mi legyen a téma.

– mondta Zakariás Fruzsina.

A Magyar Éremkibocsátó Kft. Fritz Mihály nemzetközi hírű éremművészt kérte fel a motívumvilág megalkotására. A lyukas zászló, a forradalom egyik legismertebb szimbóluma is megjelenik az érem előlapján, és természetesen szimbolikus jelentősége van az 56-os sorszámnak is. Az emlékérem a Nemzeti Múzeum 1956 titkos művészetét bemutató kiállításának záródarabja lesz.

A színezüst érem előlapja. Forrás: Fritz Mihály

Az ajándékozási szerződés ünnepélyes aláírása után a színezüst emlékérmet elhelyezték a kiállítást záró folyosón, ahol további, a rendszerváltás után készült, a forradalomra reflektáló alkotások, illetve emigrációban készült emlékérmek is találhatóak.

A színezüst érem a kiállításon számára kijelölt helyre kerül. Forrás: MTI/ Illyés Tibor

A 24 karátos, szelektív arany bevonattal gazdagított éremből a tavalyi példához hasonlóan 99, egyedi sorszámozású példány készült. A vállalat kínálatában egy 30 milliméter átmérőjű, 10 gramm súlyú változat is elérhető. A Magyar Éremkibocsátó Kft. ezzel a sorozattal szeretne méltó módon tisztelegni a magyar nemzetért életüket feláldozó forradalmárok emléke előtt.

Az emlékérem hátlapja. Forrás: Fritz Mihály

A múzeum november 13-ig látható Rejt/Jel/Képek'56 - A forradalom titkos művészete című tárlatának alapja az az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó több száz darabos, túlnyomórészt grafikai gyűjtemény, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum néhány éve gazdagodott. Ezt egészítik ki más közgyűjteményekben, valamint magángyűjtőknél található alkotások. A múzeumi térben

eltitkolt alkotások, eddig be nem mutatott művek is láthatóak.

Több olyan művész nevével is találkozhatnak a látogatók, akikről korábban nem is sejthették, hogy megihlette őket a forradalom: sokszor a megtorlástól való félelem miatt nem kerültek a nyilvánosság elé a képzőművészeti alkotások. A mintegy háromszáz műtárgyból álló kiállítás anyagában szerepel, többek között, a ledöntött Sztálin-szobor legnagyobb fennmaradt darabja - egy egész kézfej -, Amberg József ceruzarajzai, Marosán Gyula, Borsos Miklós, Szántó Piroska művei, Szalay Lajos grafikái, illetve Marc Chagall Anya gyermekkel című litográfiája, amely a nizzai Nemzeti Marc Chagall Múzeumtól érkezett Budapestre.

A bemutatott kollekció valóban folyamatosan bővül: a Magyar Éremkibocsátó Kft. ajándékát megelőzően, augusztusban, Fiedler Ferenc világszerte elismert magyar festő 1956-os munkáival gyarapodott.