Újabb darab került elő Magritte elveszettnek hitt festményéből

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedét is megtalálták René Magritte belga festő La Pose Enchantée című alkotásának, amelyet valószínűleg maga a művész vágott négy részre. A kép újabb részletét a Norwichi Kastélymúzeum gyűjteményében lévő Magritte-festmények egyike rejtette.
Vágólapra másolva!

A La Pose Enchantée-t 1927-ben állították ki, majd visszakerült Magritte-hoz, öt évvel később pedig nyoma veszett. Magritte 1967-ben meghalt, és magával vitte a sírba a kép titkát.

A BBC most az írja, hogy a rejtvény megoldása már közel van. "A közelmúlt felfedezései alapján szép lassan kezd világossá válni, hogy mi is történt a hiányzó festménnyel" - mondta Giorgia Bottinelli, a norwichi múzeum művészettörténésze.

A most felfedezett képrészlet, amely a La Pose Enchantée jobb alsó sarka, több mint nyolcvan évig rejtőzött a La Condition Humaine című festmény alatt, amelyet 1935-ben készített Magritte.

A kép restaurátora, Alice Tavares da Silva egy hamarosan Párizsban megnyíló nagyszabású Magritte-kiállításra készítette elő a La Condition Humaine-t, amikor észrevette, hogy a művésztől szokatlan módon a vászon széle be van festve.

A restaurátor gyanúja tovább nőtt, amikor megtudta, hogy a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) szakembereit ugyanilyen nyom vezette rá a La Pose Enchantée első darabjának megtalálására 2013-ban.

A kép első negyedét az ugyancsak 1935-ből való Le Portrait című alkotás alatt fedezték fel, a másodikat pedig a szintén 1935-ös Le Model Rouge című festmény rejtette, amelyre a stockholmi Moderna Museet szakemberei találtak rá.

Tavares da Silva feltételezése végül a Cambridge-i Egyetem Hamilton-Kerr Intézetének röntgenvizsgálata nyomán igazolódott be.

A La Pose Enchantée-ről mindössze egyetlen fekete-fehér fénykép létezik, de a MoMA már elkészítette az alkotás színes rekonstrukcióját, amelynek további tökéletesítését segíti a most felfedezett képrészlet.