Elárverezik David Bowie híres műgyűjteményét

Horizontal MICRO GROS PLAN PORTRAIT CONCERT MUSIQUE DE ROCK PERSONNE-MUSIQUE CHANTEUR LARGEUR
(FILES) This file photo taken on September 24, 2002 shows British singer David Bowie performing at the Zenith in Paris. British rock music legend David Bowie has died after a long battle with cancer, his official Twitter and Facebook accounts said on January 11, 2016. Bowie died on Januray 10 surrounded by family according to his social media accounts. The iconic musician had turned 69 only on January 8, which coincided with the release of "Blackstar", his 25th studio album. / AFP / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A Sotheby's novemberben rendez kétnapos árverést Londonban a gyűjteményéből, körülbelül 400 alkotást akarnak eladni.
Vágólapra másolva!

A januárban meghalt zenész kollekciójának legértékesebb darabja, Jean-Michel Basquiat Air Power című festménye, amely 3,3-4,6 millió dollárért (900 millió-1,2 milliárd forintért) kelhet el az előzetes becslések szerint.

Az árverés másik fénypontja Damian Hirst és Bowie egy közös műve, egy körkörös, színpompás kaleidoszkópot ábrázoló kép lehet, amely 1995-ből származik. A Beautiful, hallo space-boy címe Bowie Space Oddity című albumának hősére, Major Tomra utal.

- mondta a kollekcióról Simon Hucker, a Sotheby's szakértője.

A gyűjtemény magját a huszadik századi brit művészet adja, de Bowie-t érdekelték a kortárs afrikai alkotások, és az úgynevezett outsider, azaz művészeti világon kívül képzőművészet is.

Bowie elkötelezettségét mutatja, hogy maga is festett, illetve a Modern Painters című képzőművészeti magazin szerkesztőbizottságának tagja is volt, és alkalmanként cikkeket írt a lapba. "Olyan művészekkel készített interjúkat, akiknek munkáit nagyra tartotta, ám a műgyűjteményének gazdagítását nagyon személyes dologként kezelte. Kezdetben eljárt aukciókra, de később elmaradt ezekről az eseményekről, és inkább csöndben, saját maga vásárolta meg a műveket" - mondta Hucker.

A november 11-12-én zajló londoni aukción külön szekciót kaptak az olasz Ettore Sottsass tervező alkotásai is.

A kollekciót jelenleg New Yorkban láthatja a közönség a Sotheby's kiállításán, és a londoni árverés előtt még Hongkongban is bemutatják. A gyűjtemény egésze a becslések szerint 10-15 millió fontért, azaz 3,5-5,3 milliárd forintnak megfelelő összegért találhat gazdára.