Ukrajnát illetik meg a Hollandiában rekedt krími kincsek

Vágólapra másolva!
A holland bíróság szerint Ukrajnának kell visszaszolgáltatni azokat a felbecsülhetetlen értékű arany műkincseket, amelyeket holland múzeumok krími múzeumoktól kölcsönöztek, de a félsziget orosz bekebelezése után tulajdonjoguk vita tárgyává vált.
Vágólapra másolva!

A holland bíróság hosszú vita végére tett pontot döntésével, amely szerint a kincsek az ukrán állam tulajdonát képezik, és nem azt a négy krími múzeumot illetik meg, ahonnan származnak. Az aranyleleteket krími múzeumoktól 2014 elején kölcsönözte ki az amszterdami Allard Pierson Múzeum A Krím: a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításhoz.

Oroszország 2014 tavaszán viszont bekebelezte a félszigetet, így

a holland múzeum nem tudta, kinek szolgáltassa vissza az értékes tárgyakat,

többek között egy 2400 éves szkíta sisakot, kínai lakkdobozokat a Han-dinasztia korából, brossokat, ékszereket és egy aranyból készült kardhüvelyt.

Az immár orosz fennhatóság alá került krími múzeumok többször kérték a hollandokat, hogy a szerződésnek megfelelően adják vissza a tárgyakat, de Ukrajna is magának követelte őket mint állami tulajdont. A holland múzeum ezért bírósághoz fordult a jogvita eldöntése érdekében.

A bíróság érvényesnek találta a kulturális örökségről szóló UNESCO-szerződésben foglaltakat, ezért indoklása szerint az aranykincseket Kijevbe kell szállítani, amíg a Krím orosz megszállás alatt van. A döntés ellen a krími múzeumok fellebbezhetnek.