Felfüggesztettet kapott a Picassókat rejtegető villanyszerelő

Pierre Le Guennec
Pierre Le Guennec, who is accused of receiving stolen goods after being found in possession of paintings by late Spanish artist Pablo Picasso, arrives at the court in Grasse, southeastern France on February 10, 2015. Le Guennec, a former electrician, is set to go on trial along with his wife for receiving stolen goods regarding some 271 artworks by Picasso which Le Guennec claims were given to him by Picasso and his wife Jacqueline when he carried out work on their villa in Mougins in the 1970's. AFP PHOTO / VALERY HACHE / AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
Pénteken döntött a dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bírósága a nyugdíjas villanyszerelő és felesége ügyében. Mindkettőjüket két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 
Vágólapra másolva!

A dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bíróságának döntése alapján Pierre Le Guennec nyugdíjas villanyszerelő és felesége

nem mondtak igazat 2015-ben, amikor azt állították, hogy Picassótól kapták ajándékba a 271 alkotást.

A Picasso fiát képviselő ügyvéd, Jean-Jacques Neuer azt mondta "csak elégedettek lehetünk, hogy

A 77 éves Le Guennec villanyszerelő először még azt mondta, hogy ajándékba kapta az alkotásokat Picassótól és feleségétől, Jacqueline-tól. A villanyszerelő ugyanis 1970-től 1973-ig, Picasso haláláig dolgozott a festő Cannes-hoz közeli, Mougins településen lévő házában.

Úgy néz ki, nem mondott igazat – Pierre Le Guennec 2015-ben Forrás: AFP/Valery Hache

A 271 művel majdnem 40 évet várt Le Guennec. Addig

a pincéjében őrizte őket nagyobb fekete nejlonzacskókban.

És csupán 2010-ben vette fel a kapcsolatot Claude Picassóval, a művész fiával. Állítólag akkor is csak azért, hogy hitelesítse a nála lévő alkotásokat. Több sem kellett Clauce Picassónak, azonnal hagyatékkezelői eljárást kezdeményezett a francia belügyminisztériumnál, amelynek egyik következménye az lett, hogy a nyugdíjas villanyszerelőt őrizetbe vették, kihallgatták.

Az ügy következő állomása 2015, amikor a villanyszerelőt és feleségét 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a dél-franciaországi Grasse büntetőbírósága. Le Guennec

ekkor még azt vallotta, hogy ajándékba kapták a műveket.

Ezen a verzión némileg módosított az idén novemberben kezdődött fellebbviteli tárgyaláson. Ekkor már azt mondta, hogy Picasso feleségétől kapta a műveket a művész halála után. És igazából nem ajándékba, hanem inkább megőrzésre. Merthogy az özvegy nem volt jóban Picasso fiával, és így szerette volna kijátszani.

Állítólag az őrzésért cserébe egy művet ajándékozott volna a nő a villanyszerelőnek és feleségének, de erre végül nem került sor, Jacqueline Picasso 1986-ban meghalt. Tehát 1973-tól 13 éven át nem történt semmi ez ügyben: ő nem kapta vissza a 270 képet, és nem is ajándékozott egyet sem a villanyszerelőnek. A fellebbviteli bíróság pénteki döntése és a logika alapján arra lehet gondolni, hogy csupán azért, mert nem is tudott a 271 alkotás hollétéről.