Oprah 60 millió dollárt keresett egy festményen

Oprah Winfrey
Vágólapra másolva!
Oprah Winfrey 150 millió dollárért, nagyjából 43,4 milliárd forintért adta el Gustav Klimt egy portréját. A képet állítólag egy meg nem nevezett kínai vevő vásárolta meg. 
Vágólapra másolva!

Gustav Klimt Adele Bloch-Bauerről készült egyik portréját adta el a híres tévés személyiség, Oprah Winfrey. A festmény 1912-ben készült, és 2006 óta volt Oprah birtokában - 87,9 millió dollárért vette egy Crhistie's-árverésen. Ez az ár még mindig rekordként tartja magát, ugyanis

Klimtért soha nem adtak ennél többet árverésen.

A Bloomberg a napokban számolt be a 150 millió dolláros eladásról, amely a szakértők szerint 2016-ban a legnagyobb összegű privát értékesítés lehetett, amelyet egyetlen műalkotásért fizettek ki. Gyors fejszámolással kiderül, hogy Oprah több mint 60 millió dollárt keresett a képen.

Oprah Winfrey egy Klimttel lett szegényebb Forrás: Jemal Countess / Getty Images North America / AFP

A portrén szereplő nő, Adele Bloch-Bauer a 20. század elején volt egy híres bécsi szalon háziasszonya. Ő és férje, Ferdinand Bloch-Bauer a korszak

legjelentősebb művészeti mecénásai közé tartoztak.

Ferdinand 1903-ban rendelte meg a szalonban gyakran megforduló Klimttől felesége portréját, és 1912-ben egy újabb portrét. Akkoriban az a pletyka járta, hogy a festő és Adele között szerelmi viszony is szövődött.

Amikor Adele Bloch-Bauer 43 évesen 1925-ben váratlanul meghalt agyhártyagyulladásban, mindkét képet kiállították emlékére Bloch-Bauer Klimt-galériájában. Egészen addig maradtak ott, amíg 1938-ban a nácik annektálták Ausztriát.

A festmény, ami 10 évig volt Oprah birtokában - itt még egy kiállításon 2006-ban Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Mario Tama

Ekkor Ferdinand Block-Bauer Prágába szökött, a házát feldúlták, a festményeit pedig elrabolták. Az osztrák állami Belvedere Galéria szerezte vissza a Klimt-képeket 1941-ben. Ferdinand 1945-ben halt meg, és utána a hagyaték közeli rokonaira, köztük Maria Altmannra szállt - írja a Hollywood Reporter.

Az örökösök jogi úton próbálták visszaszerezni a képeket az osztrák kormánytól. Ennek a pernek a körülményeit ábrázolja a 2015-ben bemutatott Hölgy aranyban című film, amelyben Helen Mirren alakítja Altmannt. A jogi csatározásról három dokumentumfilm is született The Rape of Europa (2006), Stealing Klimt (2007) és Adele's Wish (2008) címmel.

A két portré közül

ma már egyik sincs Bécsben.

Az első portrét Ronald Lauder vásárolta meg 2006-ban 135 millió dollárért. A kép azóta manhattani privát múzeumában, a Neue Galerie-ben van kiállítva, amelyet a Lauder-örökös a 20. századi osztrák és német művészetnek szentelt. A másik Adele-portré Winfrey tulajdonában volt, egy darabig a New York-i Modern Művészetek Múzeumában állították ki. Jelenleg mindkét portré Lauder galériájában látható egy szeptember 25-ig tartó kiállításon.