Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa

Simó Szabolcs
A díjnyertes fotó
Vágólapra másolva!
Magyar egyetmistát válaszottak 2014 legjobb városi fotósává a CBRE nemzetközi pályázatán. Simó Szabolcs a Karácsonyi fényvillamos című képével a 16-25 évesek között végzett az első helyen.
Vágólapra másolva!

A rangos elismerés természetesen Simó Szabolcs munkáját dicséri, de jelentősége az országimázs szemponjtából sem elhanyagolható. A CBRE pályázatán ugyanis a zsűri tagjai napszakok szerint is kategorizálják a beérkezett fotókat, így a 24 órás összeállításban Budapest kifejezetten előnyös, fényárban úszó arcát mutatja.

Meglátni és megszeretni

Simó Szabolcs még a Hargita Nándor szerkesztette Indafotó fénykorában kezdett egyre intenzívebben foglalkozni a fotózással, akkor még aktív közösségi élet folyt a képmegosztón. „Itt ismerkedtem meg Kerekes Zoltánnal, akivel sokat beszélgettünk, majd elkezdtünk közös fotós túrákat tenni a városban. Előre sosem terveztünk, csak jártuk a várost és fényképeztünk. 2011 decemberében aztán a Duna-parton sétálva egyszer csak különös fényárra lettünk figyelmesek. Akkor láttam először fényvillamost és akkor készítettem az első képemet róla” – meséli Szabolcs.

Simó Szabolcs első fényvillamosa Forrás: Simó Szabolcs

Szabolcs azért nem ezzel a fotóval pályázott, mert mindenképpen új anyaggal szerette volna megmérettetni magát. Mára egyébként annyira népszerű a fényvillamos a fotósok körében, hogy decemberben a megállók szinte dugig vannak: mindenki a legjobb a szöget keresi.

A főváros legújabb villamosai egyenesen a jövőből érkeztek Forrás: Simó Szabolcs

A nyertes fotó

Ha az Indafotón azóta csökkent is a lelkesedés, és a közös túrák el-elmaradoztak, néhányan még mindig összejárnak. „Berkecz Zoltánnal minden évben újra nekivágunk a hideg téli estéknek, hogy valami újat tudjunk kihozni a már oly sokszor lefotózott – és a külföldiek számára jobbára még mindig ismeretlen – karácsonyi fényvillamosból. A nyertes fotót is az egyik ilyen séta alkalmával készítettem tavaly decemberben.”

A végtelenbe és tovább: Simó Szabolcs ezzel a képpel lett az év városi fotósa Forrás: Simó Szabolcs

Most már nemcsak a szembejövő villamosra figyelt, hanem a város nevezetességeit is igyekezett kiemelni: a Lánchíd és a budai rakpart éppen annyira a koncepció része, mint a villamos. Innentől már csak a menetrendet kellett figyelnie, és ha sikerült jól időzítenie, akkor a tizenhárom másodperces exponálást követően valóban fénnyé alakult a villamos.

Több mint hobbi

Simó Szabolcs a környezettan BSc szak elvégzése után jelenleg a Tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés másodéves hallgatója, de a fotózás már nem csupán hobbi számára.

Egyedül a Dunából kikandikáló pad jelzi a folyó vízszintjét Forrás: Simó Szabolcs

„Akárhova megyek, akármit látok, a legjobb kompozíciót, a legjobb fényeket keresem, állandóan ötletelek, még akkor is, ha nincs nálam a fényképezőgépem. Így készült el idén nyáron a Transylvania Timelapse című, Erdélyről szóló kisfilmem is a családi kirándulásunkon, de természetesen nem akarok és nem is tudnék megválni a fényképektől.”

Mintha tükörsima jégpáncéllá fagyott volna a Duna vízfelszíne Forrás: Simó Szabolcs

Szabolcs előszeretettel fényképezi a budapesti hidakat, a fényvillamos hátterében sem véletlenül a Lánchíd tűnik fel, de a Duna-part és a Gellért-hegy vonzza igazán. Ahol a város szívében is egyedül lehet.

Villamos 1972-ben közlekedett utoljára az Erzsébet-hídon Forrás: Simó Szabolcs

Aki még több fotóra kíváncsi, annak érdemes belelapoznia Simó Szabolcs portfóliójába.