Angyali cigányok

Ruven Afanador
Vágólapra másolva!
Ha zene, akkor a flamencóról legtöbbeknek alighanem a Gipsy Kings jut az eszébe, ha tánc, akkor lépcsőzetes szoknyák forognak lázasan az izzó férfitekintetekben. Ruven Afanador ezzel szemben a flamenco szenvedélyét rideg, fekete-fehér fotókon ábrázolta.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai származású divatfotós, Ruven Afanador nem mindennapi karrierje során a szórakozató ipar legnagyobbjai mellett a vezető politikusok javát is megörökítette. Mára elismert fotóművésszé vált, fényképeiért múzeumok és galériák állnak sorba szerte a világon.

A flamenco az andalúzok és a romák néptánca Forrás: Ruven Afanador

Flamenco

Habár kialakulását a legkülönfélébb kulturális hatások befolyásolták, a flamenco alapvetően az andalúzok és a spanyolországi romák népzenéje, illetve néptánca. Az andalúzok a cigányokat gitanónak hívják, a cigányok saját magukat calónak, míg az andalúzokat payónak nevezik, ami annyit tesz: nem cigány. A flamenco a gitanók és a payók kultúráját is szervesen áthatja, de műfaji szempontból a cigány változat jelentősen eltér az andalúztól.

Elhalványultak a határok a férfi és a női táncosok között Forrás: Ruven Afanador

A flamenco története során az idő múlásával egyre inkább elhalványultak a különbségek férfi és női előadók között, így már érthető, hogy Afanador miért a flamencón keresztül feszegeti a szépség és a nemi szerepek határait.

Ángel Gitano

Ruven Afanador különleges fotósorozata idén októberben érett albummá. A Rizzoli Kiadó gondozásában megjelent, 142 fekete-fehér fényképet tartalmazó kötet Diane Keaton előszavával látott napvilágot.

„Számomra Ruven Afanador kinyitott egy ajtót, amire eddig az volt írva: belépni tilos. Valósággal felszabadított, hogy egy olyan világban is lehetőségem nyílt elmerülni, ahol egészen furcsa férfiak állnak a semmi közepén a hatvan centis parókájukkal, pöttyös nyakkendőben és csíkos nadrágban. Gyönyörűek” – összegzett az Oscar-díjas színésznő.

A fotók az öniróniát sem nélkülözik Forrás: Ruven Afanador

Következzen egy kis ízelítő az Ángel Gitanóból:

A hajlékony táncos mozdulatai légiesek és lélegzetelállítóak Forrás: Ruven Afanador

Dali expresszionizmusát és Marquez mágikus realizmusát idézi Forrás: Ruven Afanador

Erotikus kisugárzásáról és finom eleganciájáról Federico Garcia Lorca is eszünkbe juthat Forrás: Ruven Afanador

A fűző és a szoknya a táncos különcségét hangsúlyozza Forrás: Ruven Afanador

A spanyol lélek valósággal fellobban a heves érzelmektől Forrás: Ruven Afanador

A jelmez és a smink is egészen színpadias Forrás: Ruven Afanador

A fotók Sevilla végtelen búzamezőin és Jerez de la Frontera barátságtalan tájain készültek Forrás: Ruven Afanador