A nudista csak a ruháit veti le, nem az erkölcseit

Nudisták, nudizmus, meztelenkedés
Naked runners take part in the "Patxi Ros" nudist cross-country race, 09 September 2006 in the northern Spanish Basque village of Sopelana's beach. AFP PHOTO/RAFA RIVAS
Vágólapra másolva!
Július közepe van, kánikula, hőségriadó. Hiába minden ventilátor, légkondi, kereszthuzat és árnyék, néha a legkisebb ruhadarab viselése is kínszenvedésnek tűnik. Vannak, akik úgy oldják meg a dolgot, hogy mindent levesznek magukról, őket hívja a köznyelv nudistáknak.
Vágólapra másolva!

Persze tájékozatlanság azt feltételezni, hogy a naturista vagy nudista mozgalmak pusztán a kánikula ellenszereként jöttek létre. A naturizmus ‒ ahogy a neve is sugallja ‒ olyan életszemlélet, amely fontosnak tartja a természetes életmódot és a környezet védelmét. Hívei nem ritkán vegetáriánusok, testtudatosan élnek, és szívesen mellőzik a ruhaviselést az erre kijelölt helyeken vagy az otthonukban.

Az első naturista klub Németországban jött létre 1903-ban, az Egyesült Államokban a ’30-as években terjedt el a mozgalom. A naturistáknak meg kellett küzdeniük a “textilesek” ódzkodásával, előítéleteivel. A legtöbben vallási és etikai okokból utasították el a mozgalmat, holott annak semmi köze a szabadosabb szexuális viselkedéshez. A naturisták csak a ruháiktól szabadulnak meg, nem az erkölcseiktől.

A természetesség jegyében Forrás: AFP/Rafa Rivas

Ne kukkolni menjünk a nudista strandra!

Jobb a béke alapon tehát létrejöttek a nudista strandok. Ezeket bárki látogathatja, aki elfogadja az itt érvényes szabályokat, nem kell, hogy valamelyik nudista társaság tagja legyen. A lényeg, hogy ne kukkolási szándékkal menjünk, hiszen a naturizmus egyik alapszabálya, hogy a meztelenség semmiféle szexuális jellegű viselkedést nem indokol.

A magyar Naturista Egyesület központja Délegyházán, az Oázis Campingben található. Mivel a naturizmus sokkal inkább életforma, mintsem pucér strandolás, a kemping tökéletes helyszín lehet egy hosszabb, elvonulós nyaralásra. A gyönyörű délegyházi tórendszer tiszta vize fürdőzésre termett, a környék csöndes, ráadásul autóval nagyjából egyórányira van Budapesttől.

Érdemes jól felpakolni enni- és innivalóval, mert a közelben nem igazán vannak szupermarketek. Mellesleg ezen a nyugodt helyen épp mostanában tartanak háromnapos, hawaii tematikájú bulit. Akit ez lázba hoz, vegye fel a kapcsolatot az egyesülettel, láthatóan bővelkednek kreatív ötletekben.

Egy német nudista ül a strandon Ahlbeckben Forrás: AFP/Jens Koehler

Milyen lehet pucéran tollaslabdázni?

Jóval távolabb, de szintén tóparton, Sziksósfürdőnél május elejétől szeptember végéig várják a vendégeket a kempingbe. Az öthektáros területen bungalókat is lehet bérelni. A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne a napozás legyen az egyetlen alternatíva a nyári napokra. Konditerem, szauna, vízi- és szárazföldi sportokhoz szükséges felszerelések arzenálja várja az ide érkezőket. Az estékre és a be-becsúszó esős napokra is készültek olvasószobával, filmnézési lehetőséggel, társasjátékokkal.

Minden olyan, mint egy normális kempingben, csak éppen meztelenek a kempingezők. Ez a körülmény pedig sokkal közvetlenebb, sokkal nyitottabb attitűdöt eredményez. Ha már bevonzott minket a naturista életérzés, akkor Sziksósfürdőnél részt vehetünk a Nemzetközi Naturista Sporttalálkozón is, mert ilyet is rendeznek.

Csak a ruháikat vetik le Forrás: DreamWorks Pictures

Ahol egyenesen tilos a ruha viselése

Visszakanyarodva Budapest felé, Szigetmonostornál, a Szentendrei-szigeten is találunk nudista strandot. A Naturista Park néven futó fürdőhelyen kifejezetten tilos a ruha viselése. A gyönyörűen kiépített strand minden évszakban nyitva van, kifejezetten barátságos környezet várja a pihenni vágyókat sportolási lehetőségekkel, grillezőhelyekkel.

Akinek megtetszett a naturista szemlélet, a fent említett helyeken bátran kipróbálhatja, milyen érzés pucéran tollaslabdázni, húst sütni vagy vízibiciklizni. Fontos viszont, hogy tekintettel legyünk az írott és íratlan szabályokra: illik például mindig a saját törülközőnkre ülni, ha közösségben vagyunk, és a legtöbb helyen a fényképezést sem nézik jó szemmel. Szorongásra viszont semmi ok, mert mindig akad valaki, aki segít eligazodni a helyi sajátosságok között.