Laza dög

Dokkerman & The Turkeying Fellaz magyar funky zenekar
Vágólapra másolva!
Letölthető funky magyaroktól, ami szerencsére nem "magyar funky", hanem jó: a Dokkerman & The Turkeying Fellaz bemutatkozása.
Vágólapra másolva!

Már többször elmondtuk a Quarton, hogy a funky az egyik legeslegtutibb dolog: legalábbis az aranykorban egyszerűen nem tudtak rosszat csinálni sem az amerikaiak, sem a James Brown-rajongó török vagy éppen nigériai zenészek (persze: túlzás!). Ezért nagy kár, hogy a funky a legtöbb magyar számára "igényes", "virtuóz" és a dögösségtől, vagyis a lényegétől teljességgel megfosztott valami lett. Ám a Dokkerman & The Turkeying Fellaz laza és dögös, úgyhogy tessék csak gyorsan letölteni innen a bemutatkozó, Mongoose című ep-t. A kiadó Budabeats netlabel azt írja róluk: "az 1960-70-es évek koszos hangzását hozzák, a jelenleg kilenc tagú banda az amerikai deep funk vonalat követi, azt több testvérstílussal keresztezve. Recsegős gitár, szakadt orgona és egymondatos szövegek." Ehhez még azt tenném hozzá, hogy hiába vannak kilencen, a megszólalás egyáltalán nem zsúfolt, pont elég hangszer szól, mégpedig nagyon jól - mármint koszosan, de pont ez a lényeg. Az első számban ráadásul Ethio-jazz hatások mutathatók ki, ami az egyik legjobb dolog a világon, úgyhogy ennek külön örültem.

A Dokkerman & The Turkeying Fellaz bemutatkozó koncertje a péntek este lesz az A38 hajón, a DJ Format & The Simonsound buliján, részletek itt.