Mindenki itt van

2012.06.14. 14:39
Két minimalista, de erős klip magyar hiphop-számokhoz. Az Amoeba videójában szerepel mindenki, Dnte klipjében egy táncosnő.

A Dizko Stu vezette Amoeba a Tree Of Life című számhoz készített klipet (ő, vagyis Sabák Péter rendezte-vágta, Gábor Marcival együtt). A fekete-fehér képeken, ahogy mondani szokás, itt van mindenki - ami nyilván nem azt jelenti, hogy tényleg mindenki, hanem hogy rengeteg, rengeteg ember főleg a hiphop környékéről, de máshonnan is, például Németh Juci is feltűnik. (A végén van egy köszönőlista, de a legtöbben csak keresztnevükön szerepelnek, úgyhogy van mit találgatni.) A szereplők egy-egy egyszerű dolgot csinálnak egy budapesti külső vagy belső helyszínen, sokan például simán csak cigiznek és néznek. Más nem is nagyon történik, még "pörgősre" sincs vágva; mégis működik az a trükk, hogy nincs trükk, csak arcok, szép képek. Persze a legjobb maga az Amoeba-szám, a kicsit daraboltan-kattogva induló, majd összesűrűsödő jazzes hiphop, élvezetesen ravasz ritmusokkal, kissé eldugott énekkel és egy gitárszólóval.

 

 

A Berlinen élő magyar producer, Dnteingyen letölthető ep-jéről írtunk tavaly, egy számát még az év legjobbjait összegyűjtő listánkra is felvettük. Új, Could We Dance című számához Svenja Trierscheid készített klipet. Itt már van néhány trükk, meglepő kameraállások, tükrözés és fák; de nyilvánvalóan nem ezek, hanem a táncosnő, Ines LaPrincesse viszi el a hátán a videót. Lehet, hogy ha csak úgy magában hallgatnánk a kemény ütemeket és érzelmes vonósokat, illetve (Dnte korábbi munkáihoz képest kevésbé megbolondított) szintiket alkalmazó számot, akkor pont nem egy balettes koreográfiát képzelnénk el hozzá, ha egyáltalán bármit - pont ezért jó együtt a zene és a kép.