Mark Knopfler-koncert lesz jövő júniusban Budapesten

Vágólapra másolva!
Három év után ismét Budapesten koncertezik Mark Knopfler: a Dire Straits egykori gitárosa, énekese 2013. június 22-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.
Vágólapra másolva!

Az ötszörös Grammy-díjas, 63 éves gitáros jövő áprilisban induló európai turnéján 25 ország összesen 72 városában fog játszani, és 2010-es magyarországi koncertje után három évvel, 2013. június 22-én ismét fellép a Sportarénában - tájékoztatta a koncertet szervező Live Nation az MTI-t. A turné Knopfler szeptember 3-án megjelenő, sorrendben nyolcadik szólóalbumát, a Privateeringet népszerűsíti. A lemez húsz új dalt tartalmaz, és a zenész első dupla albuma 35 éves pályafutása során. "Ahogy öregszem, egyre többet írok. Jobban élvezem az egész folyamatot: írni, stúdióban dolgozni, majd turnéra menni és koncerteket adni. Az egészet élvezem. És már most majdnem bokáig járok az újabb dalokban" - mondta nemrég Mark Knopfler. A zenész természetesen a régi Dire Straits-slágerek közül is jó néhányat elő fog adni a turné állomásain. "Nyilvánvalóan egy kicsit másképpen játszom őket, mint akkor, így marad értelme számomra és így tudnak életben maradni a koncerteken is. De vannak olyan dolgok, mint például az ujjgyakorlat a Sultans Of Swing végén, amit mindig ugyanúgy kell csinálni, különben az embereknek nem lesz kerek a világ" - mondta erről.

Forrás: AFP

Az apai ágon magyar zsidó származású, a skóciai Glasgow-ban született Mark Knopfler 1977-ben alakította meg Londonban a következő évtized zenéjét aztán alapvetően meghatározó Dire Straits-et, amely a következő másfél évtized egyik legsikeresebb rockzenekara lett. A gitáros már a Dire Straits idején, 1983-tól megjelentetett szólólemezeket, ezek mind filmek zenéi voltak (Local Hero, The Princess Bride). Első "igazi" stúdióalbuma már a Dire Straits feloszlása után, 1996-ban jelent meg Golden Heart címmel és azóta rendszeresen jelentkezik lemezekkel. Dolgozott együtt többek között Chet Atkinsszel, Van Morrisonnal és Emmylou Harrisszel, valamint tagja volt a Notting Hillbillies nevű country szupercsapatnak.