Elhunyt a pop pápája, Phil Ramone

Phil Ramone producer
Vágólapra másolva!
100 milliónál is több kelt el azokból a lemezekből, amelyeken Phil Ramone producerként dolgozott. Ügyfele volt Frank Sinatra, Billy Joel és a fél poptörténelem.
Vágólapra másolva!

79 éves korában elhunyt Phil Ramone, az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb hangmérnöke és producere. A dél-afrikai születésű Ramone hároméves korában kezdett hegedülni, csodagyerekként tartották számon; azért költözött Amerikába, hogy a neves Julliard Schoolon tanulhasson. Hamarosan azonban beszippantotta a könnyűzene világa, 18 évesen saját stúdiót nyitott Jack Arnolddal. A hatvanas években főként jazzlemezeken dolgozott hangmérnökként, például John Coltrane és Keith Jarrett mellett vagy a bossa nova őrületet kiváltó Getz/Gilberto albumon. A hatvanas évek végén már inkább a korabeli popzenével foglalkozott, Frank Sinatra, Dionne Warwick és Burt Bacharach lemezeinek hangmérnökeként; Bacharach egyik száma volt az első, amelyen producerként is dolgozott.

Paul Simon volt az egyik első sztár, aki sokat bízott rá producerként, majd Billy Joellel való munkakapcsolata emelte a szakmában legismertebb producerek közé. Ő volt az első kereskedelmi forgalomba hozott cd, Joel 52nd Street című albumának producere is. A "pop pápájaként" is emlegetett Ramone 14 Grammy-díjat nyert, valamint egy életműdíjat; összesítve 100 milliónál többet adtak el azokból a lemezekből, amelyeken ő dolgozott. A már említettek mellett a Rolling Stones, Paul McCartney, Bob Dylan, Ray Charles, Rod Stewart, Elton John, Madonna, Stevie Wonder, Etta James, Aretha Franklin, Tony Bennett, Lou Reed, Liza Minnelli, Sinead O'Connor és még sokan mások szerepelnek ügyfelei listáján - honlapján itt látható igen bőséges diszkográfiája. Emellett filmeken (Flashdance, Szellemirtók stb.) és színházi produkciókon is dolgozott.

Forrás: PhilRamone.com

Ráadásul a technikai oldalon is úttörő volt. Ő használt először üvegszálas technikát arra, hogy több különböző stúdióban lévő énekesek egy felvételen szerepelhessenek, mégpedig Frank Sinatra utolsó, Duets és Duets II című lemezein. A cd-k rögzítésére használt technológiák, majd a surround hangzás területén is komoly előrelépések fűződnek a nevéhez.

Phil Ramone-t a szakmában igen nagyra tartották - mint azt a róla megemlékező sztárok névsora is bizonyítja -, ám nem tartozott a szélesebb közönség előtt is ismert olyan producerek közé, mint például Phil Spector. Mint egyik nekrológja írja: inkább egy igen ügyes technikus és diplomata szerepét játszotta. Making Records: The Scenes Behind The Music című könyvében azt írta, hogy bár a zenei producer szerepe nagyban hasonlít a filmrendezőéhez, utóbbival ellentétben ő nem lesz sztár, sőt, nem is látható, inkább "zárt ajtók mögött dolgozik". Produceri hitvallása az volt, hogy az érzés fontosabb, mint a tökéletes hangzás. "Ha választanom kell, inkább a mellett a felvétel mellett teszem le a voksomat, amelytől táncra perdülök, és nem amellett, amelyik jobban szól" - írta memoárjában.

(A legtöbb nekrológ szerint Phil Ramone 72 évesen hunyt el, a Billboard cikkében azonban azt olvashatjuk, hogy 79 éves volt, amit a menedzsere is megerősített.)