Elhunyt Junior Murvin reggae-énekes

Junior Murvin, Best of Junior Mervin lemezborító részlet
Vágólapra másolva!
Legismertebb dala az 1976-os, Lee "Scratch" Perryvel felvett Police And Thieves volt.
Vágólapra másolva!

Egyes források szerint 64, mások szerint 67 éves volt a betegség következtében elhunyt énekes. Gyerekkorában a soul nagyjai, leginkább Curtis Mayfield mintájára alakította jellegzetes, falzettós énekstílusát. 1966-ban jelentette meg első kislemezét, kisebb sikereket ért el, illetve klubokban, szállodákban énekelt soult.

Az igazi nagy áttörés 1977-ben jött: Lee "Scratch" Perry produceri munkájával, a Black Ark stúdióban vette fel Police And Thieves című albumát. Az Island által kiadott lemezt a jamaicai zene klasszikusai, illetve Perry legjobb munkái között tartják számon. ("Talán 8-10 tökéletes reggae-lemez létezik, és ez az egyik" - fogalmaz az All Music Guide.) A címadó dal mind Jamaicában, mint Nagy-Britanniában sláger lett, még 1977-ben feldolgozta a Clash; majd 1980-ban a Rockers című filmnek köszönhetően a brit kislemezlistára is feljutott.

Junior Murvin néhány számot még felvett Lee "Scratch" Perryvel, de újabb nagylemezt már nem készítettek együtt. A későbbiekben sokakkal dolgozott, például Joe Gibbs-szel, Prince Jammyvel, King Tubbyval, illetve átnyergelt a dancehallra is; de hasonló sikert már nem ért el.