“Van, amikor zaj, van, amikor groove az egész” - Jónás Vera utcazene projektje

Jónás Vera "Street Studio Hungary" örömzene a Grundon 2014. augusztus 25-én
Jónás Vera "Street Studio Hungary" örömzene a Grundon 2014. augusztus 25-én
Vágólapra másolva!
Utcazenészek miatt megállni néhány percre csodás dolog, lehet őket irigyelni az életmódjuk és/vagy a tehetségük miatt. De beállni közéjük nénány taktus erejéig akár mindenféle előképzettség nélkül? A legtöbben valószínűleg inkább nemet mondanának a lehetőségre, ha nem olyan meggyőző és nyitott művészek hívnák maguk közé, mint Jónás Vera énekes-dalszerző és a Snétberger Központ diákjai. 
Vágólapra másolva!

Utcazene másképp

A nyolcadik kerületi Grundon zajlik az élet: a gyerekek versengenek a mászókáért, az idősebbek kihasználják az aktuális sörakciót, az időjárás meglepően barátságos. A hangulatért nagy részben felelős a jó ízléssel kiválasztott háttérzene, ­gondolhatja első körben az egyszeri vendég. Aztán a nyugodt dallamok közé beszivárog a kavics ütemes ropogása, egy cipzár recés hangja, egy kislány mondókája: csupa olyan zaj, zörej, hang, amivel a jelenlévők tudatosan részeivé válhatnak a zenefolyamnak.

Jónás Vera Forrás: Szabó Gábor

Jónás Vera énekes-­dalszerzőt szerencsére egyre kevésbé kell bemutatni. Londoni tanulmányai után itthon (is) alapított zenekart, a Jónás Vera Experiment-et, az elmúlt napokban (és az előkészületeket tekintve valószínűleg hónapokban) Vera azonban egy egészen más projekttel foglalatoskodott. "Két éve a OneBeat nevű program keretén belül harminckét, a világ minden tájáról érkező zenészével dolgoztunk és turnéztunk együtt Amerikában. A hagyományos koncertek mellett gyakran mentünk zenélni iskolákba, idősek otthonába, gospel­kórushoz... és az utcára is. Már ott megszületett bennem az elhatározás, hogy ezt itthon is szeretném kipróbálni. A szervezők is kíváncsiak voltak, hogyan profitálunk ebből a programból, de nem csak a saját életünkben, hanem találunk-­e módot arra, hogy egy közösséget is be tudjunk vonni valami hasonlóba. Olyasvalakiket kerestem, akik hozzá tudják tenni a saját tudásukat, de tanulni is tudnak tőlünk,­ így jutott eszembe a Snétberger Központ. Itt a diákok nagyon magas szinten zenélnek, tehetségesek, a képzés is erős, valódi termőtalajba kerülnek."

Vera és a OneBeat programot is szervező barátai, a Found Sound Nation csapata tehát csapata tehát a Központ fiataljaival kiegészülve várta a lelkes érdeklődöket. A Street Studio Hungary névre keresztelt projekt ugyanis nem merül ki annyiban, hogy hozzáértő emberek nem hagyományos koncert keretei között zenélnek, sőt. Pont az a lényeg, hogy bárki odasétálhat az asztalukhoz, amit beborítanak a különböző hangszerek a perkától a dorombon át a trombitáig. Bárki elprüntyöghet rajtuk, de ha ahhoz több kedve van, felénekelhet, felszavalhat, feldünnyöghet néhány sort vagy kipróbálhatja például az elektromos dobot. Vera egyébként egy korábbi klipjében nem zenélésre buzdította az embereket, hanem táncra perdítette klipjének szereplőit, többek között Palya Beát is.

Street Studio Hungary Jónás Verával a Grundon. Forrás: Szabó Gábor

Dal a város hangjaiból

Minden próbálkozást rögzítenek, egy szoftver segítségével pedig ott helyben a zene részévé teszik. Az eleinte bátortalan érdeklődők egyre magabiztosabbak a mikrofon előtt. "Rossz élményünk nem volt, mindenki jófej és érdeklődő. Az a jó, hogy akinek ez nem tetszik, az eleve ide sem jön. Első nap, amikor a Snétberger Központban végigbeszéltük a projektet, a legtöbbször megfogalmazott félelem az volt, hogy a magyar közönség nem lesz vevő erre az egészre, nem fognak bevonódni. Ehhez képest nem lehetett levakarni őket! Ez tök jó visszacsatolás, mert ebből látszik, hogy működik a dolog. Első körben az a célom, hogy az emberek tudjanak róla, hogy ilyesmit lehet csinálni.Velünk született adottság, hogy kapcsolódunk a zenéhez, persze ez nyilván különböző szinteken történik. Ez pont olyan, mint a futás: van, aki sétál, van, aki sprintel, de a képesség adott. A zenéhez is mindenki hozzá tud tenni valamit. Szóval nekem ez egy nyitottság­projekt. Nyitottság a zenére, egymásra, a romákra, a külföldiekre, zenészeknek a nem zenészekre. Balatonfüreden belefutottunk Delov Jávorba, a Random Trip dobosába. Mindent kipróbált, kalimbázott, dobolt, szintetizátorozott, kérdezett ­ szerintem ez egy profi zenésznek is nagyon izgalmas tud lenni."

Jónás Vera Forrás: Szabó Gábor

Külföldről is támogatják

A projekt megvalósításához az Indiegogo­n indítottak sikeres kampányt Veráék, emelett az amerikai nagykövetség is támogatta őket. Sőt, meglepő módon a nálunk kevésbé ismert, de indie-rock körökben komoly szubkultúrát megmozgatni képes Neutral Milk Hotel zenekar is beszállt a finanszírozásba. Miután kiderült, hogy több szálon is ismerik egymást, sőt, a NMH dobosa élt is Magyarországon, a romák támogatása pedig számukra is fontos ügy, egy detroit­i koncertjük minden eladott jegye után egy dollárt a Street Studio Hungary­nak ajánlottak.

A néhány napos turné annyira jól sikerült, hogy azóta különböző városokból keresik meg Verát, kérik, hogy települjön ki oda is az átmeneti stúdió. "Most először le kell zárnunk ezt a hetet, illetve még kezdeni kell valamit a rengeteg anyaggal. Visszavonulunk a Snétberger Központba, és nekiállunk a sok órányi zenének és zajnak. Ezekből kész dalok lesznek, ami a program utolsó, de nagyon fontos szakasza. Később viszont szeretném, ha legalább évente megrendezésre kerülne a projekt, mindenképpen ilyen formában, turnéként. Ma egy zenésznek értenie kell a felvételhez, a technikához, az emberek bevonásához is, ezért nagyon hasznos lenne ezt az egészet zeneiskolai körülmények közé is is bevinni. Közben viszont én tök szívesen mennék nem csak rendezett helyre, klubokba vagy kocsmákba, hanem csak úgy egy városba, mondjuk a posta mellé. Kipakolni és megnézni, mi lesz belőle."

Az első Street Studio Hungary egyhetes működésének eredményét nemsokára a facebook-oldalukon és a honlapjukon teszik elérhetővé. Ahogy Vera is elmondta, nem üzleti sikert várnak tőle, bárki meghallgathatja, akit érdekel, mert ez a lényeg.

Jónás Vera Forrás: Szabó Gábor