Rekord a brit zeneiparban

Ed Sheeran brit zenész, singer-songwriter, a szerelem öt összetevője
Vágólapra másolva!
Először fordul elő az Egyesült Királyság történetében, hogy a tíz legtöbbet eladott album mind brit előadótól származik.
Vágólapra másolva!

Sikeres évet zárhat a brit zeneipar, hiszen 2014 tíz legtöbbet eladott albuma mind az Egyesült Királyság előadóitól származik - írja az NME év végi összegzésében. A lista élén Ed Sheeran szerepel, melyet az idén többszörösen Grammy esélyes Sam Smith követ. Míg utóbbi The Lonely Hour című debütáló albumát több mint egy millióan vásárolták meg, addig Ed Sheeran X című nagylemeze Adele 2011-es eladási eredményeit is felülmúlta 1,7 millió példányszámmal. Összeségében pedig csak ők ketten tudtak hozni egy millió feletti számokat az idei felhozatalból. Emelett pedig hiába Hozier dala volt a legtöbbet streamelt dal a Spotify adatai szerint, Ed Sheeran a digitális album eladási listát is vezeti 471 000 példányszámmal.

A harmadik helyen George Ezra Wanted On Voyage című debütáló albuma futott be, melyet szorosan követ Paolo Nutini Caustic Love és a Coldplay Ghost Stories című lemeze.

Pharrel Williams Happy-je vezeti a legtöbbet eladott kislemezek listáját, melyet a Clean Bandit feat. Jess Glynne Rather Be című dala követ. A Now That's What I Call Music 89 című válogatásalbum pedig már a megjelenést követő ötödik héten több mint 954 000-es példányszámban kelt el, ezzel pedig az év leggyorsabban fogyó lemeze lett. Íme a teljes lista:

2014 tíz legtöbbet eladott albuma az Egyesült Királyságban:

1. Ed Sheeran – x
2. Sam Smith – In The Lonely Hour
3. George Ezra – Wanted On Voyage
4. Paolo Nutini – Caustic Love
5. Coldplay – Ghost Stories
6. Paloma Faith – A Perfect Contradiction
7. One Direction – Four
8. Olly Murs – Never Been Better
9. Pink Floyd – The Endless River
10. Take That – III

2014 tíz legtöbbet eladott kislemeze az Egyesült Királyságban:

1. Pharrell – Happy
2. Clean Bandit feat Jess Glynne – Rather Be
3. John Legend - All Of Me
4. Mr Probz – Waves
5. Ed Sheeran – Thinking Out Loud
6. Ella Henderson – Ghost
7. Sam Smith – Stay With Me
8. Meghan Trainor – All About That Bass
9. Pitbull feat Kesha – Timber
10. George Ezra – Budapest