Rockzene a TV-ben, Kid Rock börtönben, Simpson család a slágerlistákon

Simpson család címlapi
Vágólapra másolva!
Legújabb napi sorozatunk, az elmúlt évtizedek zenei eseményeiből szemezget. Hírek, érdekességek, slágerlisták, avagy minden ami február 16-án történt a zenében. 
Vágólapra másolva!

1957-ben ezen a napon debütált az első rock 'n' roll műsor a BBC televízióban The Six-Five Special néven, Pete Murray vezetésével. A műsor két éven keresztül ment a BBC csatornáján, 96 epizódot megélve, olyan fellépőkkel, mint Petula Clark, Jim Dale vagy éppen Freddie Mills.

Rá 10 évre, ezen a napon, 1967-ben Petula Clark This is My song című dala vezette a slágerlistákat Angliában.

1972-ben a Rolling Stones dobosának feleségét letartóztatták, miután káromkodott és megütött egy vámtisztet. Szintén ezen a napon adta a Led Zeppelin a legendás ausztrál koncertjét Perthben, ahol a rendőrök közel 500 rajongóval csatároztak, akik megpróbáltak bejutni a telt házas koncertre. Közel 4000 ember hallgatta a kapuk mögül a koncertet, míg a helyi lakosság teljesen lefoglalta a rendőrség vonalait, mivel egyfolytában panaszkodtak a zaj miatt.

1974-ben Bob Dylan Planet Waves nevű albuma ezen a napon indult több mint 4 héten keresztül tartó trónbirtoklására az amerikai albumlistákon.

Bob Dylan, 1978-ban Párizsban. Forrás: AFP/Jean-Pierre Couderc

1975-ben a mai napon debütált Cher hetente megjelenő saját televíziós show-műsora a CBS-en. A The Sonny & Cher Comedy Hour nevet viselő műsor – amit Cher a férjével, Sonny Bonóval vezetett – négy évadot és 63 adást élt meg.

1982-ben ezen a napon szökött a brit slágerlisták élére a Jam A Town Called Malice című dala, ami 3 hétig levakarhatatlan volt a lista éléről.

1985-ben Bruce Springsteen Born In The USA lemeze ugrott az első helyre a brit albumlistákon. A világhírű zenész hetedik nagylemeze ebben az évben az Egyesült Államok legjobban fogyó lemeze volt.

1991-ben ezen a napon a Simpson család Do The Bartman nevezetű betétdala került fel a brit slágerlisták élére. Az 1969-es Archies Sugar, Sugar dala után a Simpson család volt az első rajzfilm, aminek dala a slágerlisták élére került. A dalt Bryan Loren és Michael Jackson szerezte, aki nagy rajongója volt a sorozatnak.

1999-ben Robbie Williams ezen a napon három díjat is nyert a Brit Awardson. A legjobb brit szólóelőadó, a legjobb kislemez (Angels) és a legjobb videoklip (Millennium) díját is ő kapta. Reméljük ezeket a slágereket az idei Sziget fesztivál 0. napján is hallhatjuk majd tőle.

2002. február 16-át minden bizonnyal a mai napig átkozza George Michael, akinek a lakásába betörtek, és több mint 170 000 dollár értékben loptak el tőle festményeket, ékszereket, ruhákat, és elvitték Aston Martin típusú gépkocsiját is. Mindemellett a betörők még egy jó 340 000 dollár értékű kárt is okoztak.

Február 16-a bizonyára nem tartozik George Michael kedvenc napjai közé Forrás: AFP/Miguel Medina

2003-ban 50 Cent debütáló albuma a Get Rich or Die Tryin lett az első az Egyesült Államok albumeladási listáján, míg Angliában a második helyen állt.

2004-ben ezen a napon halt meg Doris Troy, aki a Pink Floyd Dark Side Of The Moon című dalában is énekelt.

2005-ben Kid Rockot letartóztatták, miután megütött egy DJ-t egy nashville-i sztriptízbárban. Miután értesítették a rendőrséget, Rock elszökött a klubból. Nem sokkal később megállította egy rendőr, aki egy autogramért cserébe elengedte, annak ellenére, hogy bűzlött a piától. (A rendőrt később ki is rúgták.) Pár órával később a rocksztárt elfogták, majd 3000 font óvadékért cserébe kiengedték. Íme, a kalandos éjszaka után készült rendőrségi fotója:

NASHVILLE, 2005. február 16. Kid Rock rendőrségi fotója a balhés éjszaka után Forrás: Getty Images/AFP/Getty Images

2009-ben ezen a napon nyilatkozott először Chris Brown, miután nők elleni bántalmazás miatt letartóztatták. "...Isten segítségével jobb ember leszek" – nyilatkozta Brown. Vajon sikerült neki?

Még több infó és érdekesség a ThisDayInMusic oldalán.